ChrunchingBerry: liofilizacija sadja
Andrej Jurček je diplomirani biolog iz Borovnice, ki se je od nekdaj zelo dobro počutil v naravi, gozdu ali na njivi stare mame. Narava, procesi v njej, raznolikost, pestrost in kompleksnost njene lepote so ga vedno privlačili.
Tako je že kot otrok na domačem vrtu vedno kaj sadil, plel, okopaval ali pa se le sprehajal. Izbira študija po zaključeni gimnaziji, ni bila težka – izbral je biologijo na biotehniški fakulteti. Ko je nekatere izbirne predmete opravljal na agronomiji, smer hortikultura, mu je bila tako všeč, da je magisterij nadaljeval kar tam.
Posebna strast so mi bila od nekdaj drevesa, sadna drevesa, sadje, pa tudi zelenjava v vseh možnih oblikah. Tako je že leta član sadjarskega društva, ogromno honorarnega dela je opravil v nasadih ameriških borovnic. Teh imamo na Ljubljanskem barju največ v Sloveniji, tako da ga včasih nekateri prijatelji malo šaljivo pokličejo kar blueberry boy, vedno med borovnicami pa še iz Borovnice.
Ideja za projekt liofilizacije sadja pa se je porodila prav iz potrebe po shranjevanju pridelkov, ki jih preko leta uspešno gojijo. Najprej je razmišljal o sušilnici sadja tako zase kot tudi za člane sadjarskega društva. Nadgradnja ideje pa se je nadaljevala, ko je odkril liofilizacijo. To je poseben način sušenja z zmrzovanjem in podtlakom. Bolj kot je raziskoval, bolj mu je ideja postajala všeč, koliko možnosti ponuja liofilizator oz. liofilzacija.
Prav v tem času je dobil priložnost sodelovanja v programu PONI LUR, kjer je svojo idejo izpopolnjeval. Potreba po shranjevanju kakovostnih živil bo vedno in vse bolj prisotna. Liofilizacija s svojo posebnostjo ohranitve vseh hranil in pa atrkativnostjo oblike, v katero se sadje spremeni po sušenje, daje ogromen potencial. Trenutno je še v procesu pridobivanja svojega liofilizatorja, naredil pa je že prve korake pri oblikovanju svoje blagovne znamke ChurnchingBerry.