Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

InnoRenew CoE: Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov

Program

Program Obzorje 2020, Widespread 2014-1 Teaming; 2. faza izvajanja

Nameni in cilji projekta

Temeljna ideja projekta InnoRenew CoE je razvoj in delovanje novega Centra odličnosti InnoRenew CoE, čigar delovanje bo posvečeno izvajanju vrhunskih znanstvenih raziskav na področju uporabe obnovljivih materialov. Poudarek bo na razvoju inovacij relevantnih za industrijo, nudenju podpore podjetjem pri implementaciji raziskovalnih in razvojnih inovacij ter na povezovanju s pripravljavci javnih politik, da bi spodbujali in podpirali podjetja in raziskave v gozdno-lesnem sektorju.

InnoRenew shema

Center bo deloval v okviru neprofitnega zasebnega raziskovalnega zavoda InnoRenew CoE, katerega vizija je postati vodilna inštitucija na svetovni ravni na področju raziskovanja obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavi tega v industrijsko prakso. S tem bo InnoRenew CoE postal zgled za odličnost v mednarodnih raziskavah, za podporo gospodarstvu in ozaveščanje ter vključevanje javnosti v svoje aktivnosti. Poslanstvo InnoRenew CoE je z interdisciplinarnimi raziskavami nadgrajevati najsodobnejše izsledke in dosegati znanstveno in inovacijsko odličnost, ter predvsem vzpodbuditi napredek na dveh glavnih raziskovalnih področjih oziroma tehnologijah, in sicer: modifikaciji lesa in restorativnem okoljskem in ergonomskem oblikovanju (REED), ki bosta ta center odličnosti razlikovala od ostalih inštitucij.

V okviru projekta deluje Živi laboratorij (ang. Living Lab) InnoRenew CoE, ki je na uporabnika osredotočena organizacija, namenjena spodbujanju odprtih inovacij in je idealna za razvoj novih vrednostnih verig in poslovnih modelov, ki ustrezajo zaznanim potrebam uporabnikov. Uporabniki so sestavni del razvojnega procesa živega laboratorija, saj s sodelovanjem v aktivnostih neposredno prispevajo k ustvarjanju vrednosti zase in druge uporabnike. V laboratorij je trenutno včlanjenih več kot 70 organizacij iz več kot 20 držav z vsega sveta. Živi laboratorij bo svojim članom omogočal skupno/sodelovalno delo pri razvoju novih idej, izdelkov in storitev. Poleg tega jim bo omogočal sodelovanje in interakcijo z InnoRenew CoE in partnerji projekta ter dostop do najnovejših raziskav in ugotovitev na relevantnem področju. Obrazec: članstvo v laboratoriju InnoRenew.

Vir: innorenew.eu/sl/about/project/ 

Partnerji v projektu

Vodilni partner: Univerza na Primorskem

Ostali partnerji: Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut (DE), Univerza v Mariboru, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Inštitut za celulozo in papir, Zavod E-Oblak, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije ter Zavod InnoRenew CoE.

Ustanovitelji centra odličnosti: Univerza na Primorskem, Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut (DE),  Zavod za gradbeništvo Slovenije in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Financiranje

Univerza na Primorskem je skupaj s partnerji pridobila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti, sredstva Evropske Komisije pa je oplemenitila Vlada RS, ki prispeva še 30 milijonov investicijskih sredstev, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovanje centra.

Trajanje projekta

1.  april 2017 – 30. september 2023