Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Povezujemo oblikovanje in industrijo 2012; prototipi poslovne verige

Povezujemo oblikovanje in industrijo, Ambient 2012

Prototipi poslovne verige

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so bili od 6. do 11. novembra 2012 bili na ogled prototipi poslovne verige, ki je bila osnovana v lanskem letu, in v kateri je nastalo 25 idejnih osnutkov in 11 prototipov pohištvenih izdelkov.

Na sejmu Ambient 2012 se je na skupnem sejemskem prostoru v dvorani A2 predstavilo 11 estetsko in funkcionalno dovršenih prototipov poslovne verige. Poslovna veriga poteka na pobudo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sklopu evropskega partnerskega projekta Kreativna mesta (Creative Cities), ki je del programa Srednja Evropa in je delno financiran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt vodi Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE), v njem pa aktivno sodelujejo: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Oddelek za oblikovanje (ALUO), Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER), mladi oblikovalci in pohištvena podjetja.

V sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino so na razstavnem prostoru prototipov poslovne verige Povezujemo oblikovanje in industrijo (hala A2) potekala brezplačna svetovanja s področja intelektualne lastnine in avtorskih pravic. Svetovanja so bila v torek 6.11., četrtek 8.11. in petek 9.11.2012 od 12h do 16h.

“Intelektualna lastnina je lastnina naših stvaritev, rezultat naše ustvarjalnosti, ki pa je brez vrednosti, v kolikor je ne znamo učinkovito ščititi in tudi uveljavljati. Izdelki oblikovanja so sestavljeni iz več pravic (modelov, avtorskih pravic, znamk, samega znanja….), katerih namen je trženje in pravilno je, da avtor in lastnik pravic intelektualne lastnine le-te zaščiti in je tudi ustrezno nagrajen za izkoriščanje svojega dela. Pri tem je pomembno, da se sami avtorji zavedajo, kaj so avtorske pravice, kako jih lahko podelijo naprej, npr. z licencami, da se izdelki lahko zaščitijo kot model, da je kopiranje kaznivo ipd., da je potrebno prenose pravic urediti v pogodbah, kdaj in kako razkrivati oblikovalske izdelke in ideje.” mag. Tina Zajec, podsekretarka v Sektorju za promocijo, razvoj in svetovanje na UIL.

Ob predstavitvi prototipov poslovne verige industrijskih oblikovalcev in pohištvene industrije so v sredo, 7. novembra 2012, v kongresni dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču, v sodelovanju z British Councilom, potekali predstavitev poslovne verige in predavanji britanskih gostov Luka Pearsona in Ellen O`Hara. Luke Pearson je soustanovitelj in direktor priznanega londonskega oblikovalskega studia PearsonLloyd in dolgoletni sodelavec londonske oblikovalske akademije Royal College of Art. Ellen O`Hara je vodja razvoja podjetij in raziskovalnih projektov v socialnem podjetju Cockpit Arts, kreativnem poslovnem inkubatorju za oblikovalce – ustvarjalce v Veliki Britaniji.