Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Razstava Kreativnega tabora

Razstava Kreativnega tabora »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, storitveno in informacijsko oblikovanje na področju zdravstva in trajnostnega transporta

Mestna hiša Ljubljana

Razstava konceptov storitvenega in informacijskega oblikovanja, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR

Inovativne rešitve za naše vsakdanje probleme

Po uspešno izvedenem aprilskem simpoziju in delavnicah storitvenega in informacijskega oblikovanja »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, je v ponedeljek, 27. maja 2013 ob 20. uri v prostorih Mestne hiše v Ljubljani potekala otvoritev razstave, ki predstavlja rezultate celotnega kreativnega tabora.

Goste je uvodoma pozdravila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR. RRA LUR je ustanovila Regionalni center kreativne ekonomije, ki izvaja slovenske in mednarodne projekte za spodbujane kreativne ekonomije v Ljubljanski urbani regiji. »RCKE, ki deluje v okviru RRA LUR bo spodbujal implementacijo oblikovanih konceptov in tudi v prihodnje povezoval ustvarjalce kreativnih industrij z različnimi storitvenimi sektorji, saj bomo z več inovativnosti v storitvah bolj učinkoviti in konkurenčni,« je dejala Lilijana Madjar.

O razstavi in prvi slovenski knjigi o storitvenem in informacijskem oblikovanju z naslovom »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso« pa je spregovorila Barbara Predan, Pekinpah in ALUO. Izpostavila je dobro zasnovane idejne koncepte informacijskega in storitvenega oblikovanja, ki v središče postavljajo izkušnje uporabnika ter poudarila, da je dobra uporabniška izkušnja pogoj za zadovoljstvo uporabnika in ponudnika storitve ter ob tem tudi dobro poslovanje organizacij.

Lilijana Madjar, foto: arhiv RRA LUR

Barbara Predan, foto: arhiv RRA LUR

John Thackara, foto: arhiv RRA LUR

Razstavo, ki jo organizira Regionalni center kreativne ekonomije (RKCE) v sodelovanju z društvom Pekinpah, je v nadaljevanju slovesno odprl častni gost, britanski teoretik oblikovanja, John Thackara, ki je ob tej priložnosti povedal, da kar vidimo danes na razstavi je pravzaprav naslednja stopnja v procesu preoblikovanja mest, ko z zamišljanjem novih storitev in aktivnosti poskušamo zagotoviti večjo kakovost bivanja njenim prebivalcem. Avtorji konceptov so pripravili rešitve na dveh zahtevnih področjih, zdravstvu in trajnostnem transportu, ki neposredno vplivata na kakovost bivanja. »Zelo dobro je, da so koncepti storitev razstavljeni v javnem prostoru, s tem je prebivalcem in obiskovalcem mesta ponujena priložnost, da premislijo ponujene rešitve in jih sooblikujejo. Pomembno je, da se v oblikovanje rešitev na tako pomembnih področjih vključuje čim več prebivalcev mesta,« je dejal John Thackara.

13 rešitev storitvenega in informacijskega oblikovanja za zdravstvo in javni transport

Razstava predstavlja rezultate širšega mednarodnega dogodka, tridnevnega kreativnega tabora storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki je potekal med 10. in 12. aprilom 2013 v Mestni hiši v Ljubljani, in rezultate petmesečnega seminarja storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki je potekal na ALUO v študijskem letu 2012-2013.

LPP – Ljubim potniški promet, Ana Bekš, Urška Kadunc, Matic Vihtelič, Seminar storitvenega in informacijskega oblikovanja na ALUO, foto: arhiv RRA LUR


Nakupovalni listek: Jem zdravo, Matjaž Čuk, Ana Osredkar, Tina Pezdirc Nograšek, dr. Marjeta Tomažič, Delavnica s področja zdravstva, Foto: arhiv RRA LUR


KapLJica, Žan Brezec, Aidan Cerar, Amadea Derenda, Martina Skočir, Tomaž Ščavničar, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR


Moč tabora v aprilu se je izkazala v zanimivi mešanici mlajših profesionalnih oblikovalcev in oblikovalk, ustvarjalnih posameznikov različnih izobrazb (ekonomske, naravoslovno- in biotehniške, izobrazbe s področja informatike, umetnostne zgodovine, arhitekture itd.) ter študentov in študentk oblikovanja. Vsemu naštetemu se je pridružil še izbor deležnikov iz že omenjenih področij raziskovanja: zdravstva in trajnostnega transporta.

Marjeta Tomažič, UKC LJ, Delavnica s področja zdravstva, foto: arhiv RRA LUR


Nina Živkovič, Zavod Papilot, Delavnica s področja zdravstva, foto: arhiv RRA LUR


Matej Gojčič, RRA LUR, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR

Jošt Šmajdek, LPP, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR

Andrej Brglez, Egozero, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR

Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR


Storitveno in informacijsko oblikovanje v zdravstvu in trajnostnem transportu

»Zdravstvo in trajnostni transport sta dve področji, ki nenehno vstopata v naše življenje in od nas zahtevata manjši ali večji odziv, interakcijo, osebni odnos. Kljub kompleksnosti lahko oblikovalci – v timskem delu z drugimi deležniki – suvereno in kakovostno posežejo v obe izbrani temi. Obe sta tudi vezani na družbeno odgovorno oblikovanje, torej oblikovanje za skupnost. Izbrani področji torej ponujata izzive mentaliteti participatornega oblikovanja ter možnost reševanja problemov v partnerstvu z javnimi in zasebnimi ustanovami,« pojasnjujeta dr. Barbara Predan in dr. Petra Černe Oven.

Razstava konceptov storitvenega in informacijskega oblikovanja

Razstava konceptov storitvenega in informacijskega oblikovanja, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR

Kako izboljšati uporabniško izkušnjo pri obstoječih storitvah in kako razširiti ponudbo javnega prevoza v regiji

Razstava ponuja pregled konceptov, ki so nastali na delavnicah kreativnega tabora Ljubljana (CCAlps) in na seminarju storitvenega in informacijskega oblikovanja (ALUO). Udeleženci delavnic in seminarja so oblikovali koncepte za izzive na področju transporta in zdravstva. Na področju transporta so reševali problematiko negativne percepcije vožnje z mestnim avtobusom; povečanje preglednosti avtobusnih shem; boljše izkoriščenosti obstoječega javnega potniškega prometa; nove rešitve za dnevne migrante; itd.

Kako izboljšati kakovost življenja z demenco in sladkorno boleznijo ter izvajati nove oblike komunikacije s pacienti

Na področju zdravstva so nastale konceptualne rešitve za ohranjanje in izboljšanje miselnih procesov dementnih, zdravo prehranjevanje sladkornih bolnikov, celostno uporabo zdravstvene kartice, večjo kakovost življenja obolelih za revmatoidnim artritisom in večjim poudarkom na preventivnih dejavnostih za več zdravja.

Koncept na temo trajnostnega transporta, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR


Koncept na temo zdravstva, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR


Proces razvoja Kreativnih taborov Ljubljana si lahko ogledate na spodnjih video posnetkih.

Razstava je bila v Osrednjem atriju Mestne hiše na ogled vse do 8. junija 2013.