Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Razstava Kreativnega tabora v Bruslju

Oblikovanje storitev predstavljeno tudi v Bruslju

Premierno gostovanje razstave mladih ustvarjalcev izven domovine

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) je v četrtek, 26. septembra 2013 v Bruslju odprla razstavo ‘Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso’.

Razstavo o storitvenem in informacijskem oblikovanju na področju zdravstva in trajnostnega transporta, ki je bila v mesecu maju 2013 postavljena v atriju Mestne hiše v Ljubljani, je tokrat gostilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji in jo je pod okriljem Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije pripravil Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE).

Udeležence je uvodoma pozdravil odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji, g. Jean Pierre Vonarb. Slavnostna govornica na razstavi je bila direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, mag. Lilijana Madjar, ki je v nagovoru orisala pot, po kateri je agencija prišla do predstavljenih kreativnih rešitev, ter hkrati predstavila pomen, ki ga agencija pripisuje oblikovanju.

Otvoritev razstave je sovpadala z dogodkom Evropski dnevi oblikovanja 2013 (European Design Days 2013), ki ga je gostil Flamski parlament. Na tem dogodku je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane Regije predstavila razvoj projekta ‘Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso’ ter nastale rešitve. Dogodek, ki so se ga poleg pomembnih institucij s področja oblikovanja v Evropi (Design Wales, Design Flanders, BEDA, Dansk Design Centre in druge) udeležili tudi predstavniki evropske komisije, je pomemben dogodek na regijski ravni, ki se poleg najaktualnejših primerov dobrih praks ponaša tudi z zadnjimi informacijami, predstavitvami ter stališči Evropske komisije na področju oblikovanja oz. širše na področju kreativnih in kulturnih industrij. Letos je stališča ter priprave novih razpisov in ukrepov za spodbujanje tega področja predstavil Antti Valle, DG Enterprise and Industry, Innovation Policy for Growth Unit.

Projekt ‘Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso’, kakor tudi istoimenska publikacija sta bila s strani publike izredno dobro sprejeta ter omenjena v zaključnem govoru samega dogodka.

Od idej do rešitev, ki so zaživele tudi v praksi

Spomnimo, koncepti razstavljenih storitev so nastali na mednarodnem dogodku »Kreativni tabor Ljubljana«, ki je v prvi polovici letošnjega leta potekal v okviru evropskega partnerskega projekta »Kreativna podjetja na območju Alp (CCAlps)«.

Trenutno najbolj znana kreativna rešitev je že prerasla v brezplačno mobilno aplikacijo »A do B: LJ«, ki deluje v operacijskem sistemu iOS. Mobilna aplikacija uporabniku na izredno enostaven način ponuja optimalne možnosti potovanja med poljubno izbranima točkama v Ljubljani. Aplikacija združuje tri oblike trajnostnega transporta: kolo – BicikeLJ, avtobus – Ljubljanski potniški promet, in hojo. Gre za eno izmed prvih vključitev kolesa kot trajnostnega, javno dostopnega prevoznega sredstva v mobilno aplikacijo evropskega mesta. S tem smo obogatili ponudbo informacij o trajnostnem transportu za uporabnike mobilnih naprav, hkrati pa je z aplikacijo RRA LUR obeležila letošnji Evropski teden mobilnosti 2013.

Moč razstavljenih konceptov sicer temelji na metodologiji storitvenega in informacijskega oblikovanja ter v interdisciplinarnem soustvarjanju mlajših profesionalnih oblikovalcev, ustvarjalnih posameznikov različnih izobrazb, študentov oblikovanja ter deležnikov in uporabnikov iz raziskovanih področij: zdravstva in trajnostnega transporta.

Predstavljeni rezultati pred nas postavljajo vsebinsko drugačne, kakovostne in trajnostno naravnane odgovore na izzive sodobnega časa. Predstavljeni koncepti obiskovalce razstave spodbujajo k spreminjanju ustaljenega pogleda na situacije, v katerih se dnevno znajdemo, ter na nove poslovne priložnosti, ki jih oblikovanje storitev in informacij postavljata pred nas.

Ob majski razstavi v Ljubljani je izšla tudi knjiga o storitvenem in informacijskem oblikovanju »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, avtoric dr. Petre Černe Oven in dr. Barbare Predan (obe Akademija za likovno umetnost in društvo Pekinpah).