Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Oblikovalski presežek 2015

Nagrajen je projekt »Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9«

Demenca nagrada november 2015»Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9«, ki je nastal v sodelovanju z RRA LUR/RCKE, je leta 2015 prejel nagrado »Oblikovalski dosežek«, ki jo Društvo oblikovalcev Slovenije vsako leto podeli kvalitetnim oblikovalskim izdelkom.

Komplet družabnih iger za starejše osebe, obolele za demenco, je bil razvit z namenom krepitve njihovega spomina in spodbujanja miselnih povezav prek asociacij in pripovedovanja. Tako naj bi lajšal in upočasnjeval razvoj bolezni pri bolnikih, obenem pa dosegal večjo socialno povezanost med igralci iger. Komplet iger je namenjen uporabi v domačem okolju in domovih.

Projekt predstavlja oblikovalsko realizacijo in delo s področja teorije in kritike oblikovanja ter strokovne publicistike, ki ga je RRA LUR/RCKE v partnerstvu z Društvom Pekinpah, Studiem Miklavc, študenti oblikovanja in različnimi varstveno socialnimi ustanovami razvil do faze delujočega prototipa. Hkrati sta se predavateljici in avtorici dr. Barbara Predan in dr. Petra Černe Oven , s predstavitvijo projekta in znanstvenim člankom v konferenčni publikaciji, uspeli uvrstiti v program konference »Design for Health«, ki sodi med najpomembnejše evropske konference na področju povezovanja zdravstva in oblikovanja ter združuje strokovnjake iz celega sveta (tudi Avstralije, Japonske, ZDA).

Demenca družabne igre kockeProjekt »Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9« ima pestro zgodovino in je pravzaprav nastal v okviru Kreativnih taborov Ljubljana, ki jih je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije organizirala v okviru EU projekta CCAlps. Naj tukaj omenimo, da je v okviru kreativnih taborov nastalo še 13 inovativnih storitev s področja zdravstva in trajnostnega transporta, med drugim v preteklosti že nagrajena mobilna aplikacija A do B:LJ. Seveda so Kreativni tabori Ljubljana imeli nepričakovane pozitivne razsežnosti predvsem zaradi močne sodelovalne note in partnerstva z Društvom Pekinpah (dr. Barbara Predan in dr. Petra Černe Oven) ter ambiciozno zastavljenimi cilji, dobro zasnovanim konceptom in vključevanjem najrazličnejših strokovnjakov že ob samem začetku (Zavod Papilot, Klinični center – Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni za sladkorne bolezni, Društvo revmatikov Slovenije, Ljubljanski potniški promet itd.).

Več o projektu »Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9«

Avtor fotografije: Franci Virant