Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Začetek gradnje največje lesene zgradbe v Sloveniji

 • 17. 7. 2020
Vizualizacija novega raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Foto: InnoRenew CoE

V okviru projekta Innorenew CoE, katerega partner je tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, se je s slavnostnim dogodkom v izolskih Livadah začela gradnja novega kompleksa Raziskovalnega inštituta Innorenew CoE. Dogodka sta se, poleg drugih visokih gostov, udeležila tudi ministrica za znanost, izobraževanje in šport dr. Simona Kustec ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na gradbišču v Livadah nastaja nov kompleks raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Gre za dve med seboj povezani zgradbi, ki bosta imeli skupno 8.200 m2 bruto površine. Zgradbi, ki sta ju arhitekta Eva Prelovšek Niemelä in Arne Niemelä zasnovala skupaj z znanstveniki iz InnoRenew CoE, bosta narejeni ne le po preizkušenih načelih sodobne trajnostne gradnje, ampak bodo vanju vgrajene tudi ideje raziskovalcev inštituta, ki do zdaj še niso bile preverjene »v živo«. Sestavljeni bosta iz hibridne konstrukcije lesa, betona in jekla. Celoten gradbeni kompleks bodo znanstveniki sproti spremljali z meritvami in preverjali, kako deluje, zato je stavba sama po sebi tudi raziskovalni projekt.

Stavba ne bo le največja lesena stavba v Sloveniji, ampak, kot je poudarila direktorica InnoRenew CoE, prof. dr. Andreja Kutnar, je še pomembneje to »da bo tu zraslo raziskovalno središče z vrhunsko raziskovalno opremo, predvsem pa z vrhunsko mednarodno interdisciplinarno ekipo, ki bo s to opremo lahko naredila velik preskok v slovenskem, evropskem in svetovnem lesarstvu«. Dr. Kutnarjeva je poudarila tudi pomen prehoda celotne  družbe v krožno gospodarstvo, kar lesna panoga zagotovo omogoča, ter prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso. »Naša nova lesena zgradba bo postala stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso, saj bomo lahko na enem mestu učinkovito povezali raziskovalno in razvojno opremo in znanje z razvojnimi kapacitetami lesne industrije in drugih z njo povezanih industrij. Organizirali bomo lahko še tehtnejše dogodke za popularizacijo znanosti, razvoja in inovacij ter v sodelovanju s pripravljavci politik in političnimi odločevalci soustvarjali ugodne razmere za razvoj lesarstva.«

Dogodek se je zaključil s sestavljanjem lesenega drevesa, s katerim so na simbolni ravni prikazali, da je ključ za uspeh v sodelovanju, partnerstvih in skupnih prizadevanjih za napredek. V projektu Innorenew CoE Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije sodeluje z devetimi partnerji: Univerzo na Primorskem, nemškim inštitutom Fraunhofer WKI, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavodom za gradbeništvo Slovenije, Univerzo v Mariboru, Inštitutom za celulozo in papir, Zavodom eOblak, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in raziskovalnim inštitutom Innorenew CoE.