Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Vabilo na delavnico Ostanimo mobilni

 • 30. 8. 2018

Evropski tede mobilnosti 2018Letošnji Evropski teden mobilnosti, ki že tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra, se bo odvijal pod sloganom »Združuj in učinkovito potuj« in bo posvečen predvsem starejšim. Po vse Sloveniji se bodo v tem tednu odvijale delavnice »Ostanimo mobilni« ter druge spremljajoče aktivnosti, za občine Ljubljanske urbane regije tudi v Ljubljani, in sicer v torek, 18. septembra 2018, ob 11.00 v Mestnem muzeju Ljubljana na Gosposki 50 (poleg Križank).

Z delavnico želimo prispevati k večji ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi. Predstavili jim bomo različne rešitve pri prevozu in organizaciji dnevnih poti (sistem BicikeLJ, Kavalir, uporaba Prevozov na klic, Urbane ipd.) ter koristi hoje za zdravje in dobro počutje, kot tudi socialne, ekonomske in okoljske prednosti pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza.

Starejši so vse večja skupina prebivalcev, ki je v prometu udeležena v različnih vlogah. Starejši so lahko pešci, kolesarji, avtomobilisti, ali pa uporabljajo prevozna sredstva, ki jih upravljajo drugi, npr. javni prevoz. V tej delavnici želimo posebej izpostaviti njihovo odvisnost od kakovostne infrastrukture za hojo in kolesarjenje ter spremljajočih storitev, ki jim bodo omogočale udobno življenje brez avtomobila. Od tega sta odvisni tudi njihova samostojnost in svobodno gibanje. Redna hoja in kolesarjenje preko celotnega življenjskega obdobja pripomoreta k boljši telesni pripravljenosti in počutju tudi v starosti. Hoja kot prometna praksa obenem postaja zaradi demografskih sprememb vse pomembnejša. Celovito načrtovanje prometnih ureditev in povezovanje ukrepov na različnih področjih kot na primer zdravstvenem, kulturnem, okoljskem in prometnem je ključno za izboljšanje varnosti starejših pešcev oz. kolesarjev. To je predpogoj, da se ti odločijo za pešačenje oz. kolesarjenje ali uporabo kombiniranih oblik prevoza. Cilji delavnice je tako nagovoriti starejše in širšo javnost o pomenu mobilnosti za starejše, opozoriti na pozitivne vplive trajnostne mobilnosti na zdravje in okolje

Delavnice so tudi priložnost, da starejši izrazijo svoje mnenje, delijo znanja, izkušnje ter izpostavijo svoje potrebe s področja trajnostne mobilnosti in skupaj s predstavniki lokalnih skupnosti, državnih ustanov ter strokovnjakov iz različnih resorjev razpravljajo o aktualni problematiki trajnostne mobilnosti med starejšimi ter v skupnem sodelovanju poiščejo rešitve in predloge za naprej.

Program:
11.00 – 11.10 Uvodni pozdrav
11.10 – 11.30 Pomen trajnostne mobilnosti
11.30 – 12.30 Predstavitev različnih načinov trajnostne mobilnosti v Ljubljani in njihove uporabe
12.30 – 13.00 Odmor za kavo in prigrizek
13.00 – 14.00 Praktični del delavnice – preizkus različnih načinov trajnostne mobilnosti (Kavalir, BicikeLJ, Urbana, …) v praksi

Delavnica je za vse udeležence brezplačna. Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 17. 9. 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest na barbara.boh@rralur.si.

Vabljeni!

*****************

Več informacij:

Tatjana Marn, vodja projekta Peripheral Access na RRA LUR, tatjana.marn@rralur.si, 01 306 19 23

Barbara Boh, odnosi z javnostmi RRA LUR, barbara.boh@rralur.si, 01 306 19 20

Dogodek bo potekal v organizaciji Odbora za načrtovanje in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti 2018 Mestne občine Ljubljana in  Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v okviru projekta Peripheral Access, katerega glavni cilj je izboljšava dostopnosti predvsem na obrobnih območjih in v zaledju urbanih območij.

S temi aktivnostmi se v času Evropskega tedna mobilnosti pridružujemo letošnji nacionalni akciji ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi, ki jo je pripravila Medresorska delovna skupina za trajnostno mobilnost. Vsebine prometa, zdravja, okolja, prostora in prometne varnosti so prepletene in celovito nagovarjajo skupino starejših občanov.