Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

RRA LUR aktivno vpet v Vladni obisk Osrednjeslovenske regije

 • 12. 5. 2016

Obisk Vlade Cerar Madjar10. in 11. maja 2016 je potekal Vladni obisk v Osrednjeslovenski regiji, ki se je v dopoldanskem času pričel s posvetom Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva in zadružništva, v organizaciji Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

Posvet je bil namenjen tako posameznikom kot organizacijam, ki vidijo v socialnem podjetništvu razvojni izziv in priložnost ter že razvijajo podjetniške ideje na tem področju ali jih načrtujejo v prihodnosti.

Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije je prvi dan obiskal tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki se je seznanil s ključnimi izzivi regionalnega razvoja Osrednjeslovenske regije ter primeri dobrih praks programov spodbujanja podjetništva in zaposlovanja mladih, ki jih je RRA LUR izvajal v prejšnji finančni perspektivi. Priložnost za svojo predstavitev so dobili mladi podjetniki, ki so se kalili v programu Podjetno v svet podjetništva (Mateja Dobovšek – Dškatla, Miha Pelko – razvoj in izdelava 3d tiskalnikov, Urša Popovič – Swingy in Nika Živec – Lenilab). Veliko pozornosti je namenil tudi socialni inovaciji – kompletu družabnih iger za starejše osebe, obolele za demenco / D9, aplikaciji AdoB:Ljubljana in poslovni verigi Povezujemo oblikovanje in industrijo ter se vpisal v Knjižnico REČI, prvo slovensko knjižnico, ki ne izposoja knjig, temveč različne uporabne predmete. Ta je nastala v okviru Regionalnega centra kreativnih industrij (RCKE) v sodelovanju s prostoRožem, iniciativo Slovenia Coworking ter Mestno občino Ljubljana.

Kosarka Vlada - RegijaTorkov obisk se je zaključil s prijateljsko košarkarsko tekmo med Vlado in Osrednjeslovensko regijo, ki se je odvijala  v Športni dvorani Dobrova, kjer je ekipa regije pod vodstvom kapetana Metoda Ropreta, župana občine Brezovica s 34:24 premagala ekipo Vlade, ki jo je vodil dr. Miro Cerar.

V sredo, 11. maja 2016, je agencijo obiskala  Alenka Smerkolj, ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kjer je z vodstvom agencije spregovorila predvsem o novih izhodiščih, ki jih narekuje evropska politika za aktualno finančno perspektivo. Ta namreč za regijske projekte predvideva manj EU sredstev kot v preteklem obdobju, finančna konstrukcija za njihovo izvajanje pa je še vedno negotova. Direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar je ob tem poudarila pomembnost dolgoročnih razvojnih načrtov regije, ki so prek ključnih projektov kot so Zmanjševanje poplavne ogroženosti LUR, nadaljevanje gradnje mreže P+R, Kreativni in aktivni mladi (KAM) ter Mreža regionalnih kolesarskih povezav vključeni v Dogovor za razvoj regij, za katerega regija še vedno ni prejela konkretnih odgovorov tako s strani MGRT kot ostalih pristojnih ministrstev.

Obisk Vlade SVRK RCKEObravnavan je bil tudi predlog spremembe Zakona o urejanju prostora, ki predvideva uvedbo strateškega prostorskega načrtovanja na regionalni ravni, pomen sprememb za učinkovitost načrtovanja prostora, ter odprta vprašanja povezana z njegovo uveljavitvijo. Predstavljeni so bili tudi uspehi nekaterih projektov, kot sta Regijska štipendijska shema in Podjetno v svet podjetništva, ki so se v pretekli finančni perspektivi izvajali v vseh slovenskih regijah, ter ugotovitev, da je potrebno čim prej zagotoviti pogoje za njihovo nadaljevanje v novi finančni perspektivi.

Ob zaključku sta bili Smerkoljeva in Madjarjeva enotnega mnenja, da je za uspešno nadaljnje delo potrebno čim prej pričeti s teritorialnim dialogom, ter da bo potrebno še veliko prizadevanj, da se bodo ključni projekti lahko realizirali. Obstoječe in nove izzive pa bo moč reševati le z usklajenim medsebojnem sodelovanjem in povezovanjem.