Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Razstava Papiro-logía dopolnila slavnostni dogodek ob odprtju največje lesene zgradbe v Sloveniji

 • 15. 2. 2022

15. februarja 2022 je v Izoli, v okviru projekta Innorenew CoE, katerega partner je tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, potekala slavnostna otvoritev nove stavbe Raziskovalnega inštituta Innorenew CoE. Dogodka sta se, poleg drugih visokih gostov, udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Mitja Slavinec in generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije se je na otvoritvi predstavila z razstavo »Papiro-logía – Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju«, ki bo z gostovanjem v novi stavbi nadaljevala tudi v prihodnje. Trinajst inovativnih trajnostnih produktov, ki jih predstavlja razstava, je rezultat interdisciplinarne poslovne verige, ki jo je RRA LUR vzpostavila skupaj z Inštitutom za celulozo in papir, podjetjem DS Smith d.o.o. in industrijskimi oblikovalci Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Kot poudarja direktorica RRA LUR, mag. Lilijana Madjar: »Misel na sklenjen snovni krog se mora pričeti že na samem začetku življenjskega cikla posameznega izdelka, pri njegovem snovanju, ki mora združevati premišljeno oblikovanje ter izbiro materialov in proizvodnih procesov«. Projekt Papiro-logía tako podaja pomembno iztočnico za prihodnje raziskovalne aktivnosti na področju rabe obnovljivih materialov v krožnem gospodarstvu, ki predstavlja tudi ključno raziskovalno področje inštituta Innorenew CoE.

Številne navzoče na dogodku je najprej pozdravila direktorica Innorenew CoE, dr. Andreja Kutnar, ki je izpostavila, da slovesnost obeležuje tudi peto obletnico obstoja inštituta in odlično sodelovanje z ustanovitelji in partnerji, predstavniki politike, industrije ter ostalimi pomembnimi deležniki.

Dr. Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je poudaril, da otvoritev stavbe odlično sovpada s sprejemom novega zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti in kaže na pomembnost povezovanja znanosti in gospodarstva. Besedam se je pridružil Danilo Anton Ranc, direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je izpostavil pomembnost lesa pri prehodu Slovenije v nizkoogljično gospodarstvo ter zaključil s sloganom: »Uporabimo slovenski les«.

Arhitektka in raziskovalka Innorenew CoE, Eva Prelovšek Niemelä, ki je stavbo zasnovala skupaj z Aarnetom Niemelä in znanstveniki iz inštituta, je v video posnetku predstavila značilnosti stavbe in integracijo raziskav inštituta v proces gradnje. Stavba Innorenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla in edinstven primer trajnostne gradnje v Sloveniji. V leseni del stavbe je vgrajenih 850 m3 lesa, zato gre za največjo leseno stavbo v Sloveniji.

Dogodek se je zaključil s slavnostnim prerezom traku, ogledom stavbe in razstave »Papiro-logía – Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju«, ki je dokaz uspešnega sodelovanja in povezovanja med projektnimi partnerji Innorenew CoE.