Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Center odličnosti »InnoRenew CoE« bo pod svojim okriljem zbral najboljše strokovnjake s področja lesarstva

 • 7. 4. 2017

Udeleženci kickoff InnoRenew CoEKoper, 7. april 2017 – Kot vodja projekta je danes Univerza na Primorskem skupaj s konzorcijskimi partnerji, med katerimi je tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, predstavila vsebino zagonskega sestanka ali »kick-off meetinga«, ki je potekal v Kopru na sedežu univerze. Srečanja se je udeležila tudi mag. Magda De Carli, vodja enote za širjenje odličnosti in večanje vključenosti ‘Spreading Excellence and Widening Participation’, ki je del Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji.

Marca 2015 sta bila javnosti prvič predstavljena konzorcij osmih slovenskih in nemškega partnerja in vsebina projekta z naslovom »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE)« v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja (več: >>).

Novembra lani je konzorcij, ki ga vodi naša univerza, prejelo obvestilo, da je Evropska komisija prepoznala potencial projekta Innorenew Center of Excellence in mu dodelila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. K temu je Vlada Republike Slovenije primaknila še 30 milijonov evrov investicijskih sredstev, s katerimi se lahko zagotovi pogoje za vzpostavitev in dolgoročno delovanje. Pogodba o ustanovitvi centra je bila podpisana 29. novembra 2016, vršilka dolžnosti direktorice je tedaj postala izr. prof. dr. Andreja Kutnar. Center je bil v sodni register vpisan 15. februarja 2017, s čimer je bila institucija tudi formalno ustanovljena (več: >>).

V okviru številnih aktivnosti, ki se v zvezi s projektom izvajajo že tretje leto, pa je včeraj, 6. aprila, in danes, 7. aprila, na naši univerzi potekal zagonski sestanek. Več o tem nam je povedala vršilka dolžnosti direktorice centra, izr. prof. dr. Andreja Kutnar»Na dvodnevnem zagonskem sestanku smo udeleženci pristopili k izvajanju aktivnosti projekta izgradnje Centra odličnosti InnoRenew CoE, katerega glavna konkurenčna prednost je njegova interdisciplinarnost in osredotočenost na internacionalizacijo. Podpisane so bile že prve pogodbe z globalnimi strokovnjaki iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Nemčije, ki bodo s svojimi izkušnjami prispevali k odličnosti centra. Objavili smo tudi že prve razpise za prosta delovna mesta vodij raziskovalnih skupin, in sicer na področjih: kompozitov iz obnovljivih virov, trajnostne gradnje, rabe informacijskih tehnologij v gradbeništvu in na področju zdravega grajenega okolja.« Kot je še dejala Kutnarjeva, bo zasebni neprofitni zavod InnoRenew CoE tudi v prihodnje poročal javnosti o napredku, razvoju in vpetosti projekta v regionalno okolje.

Da je v lesni industriji veliko neizkoriščenega potenciala so zaznali tudi V Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije, kjer so leta 2013 ustanovili Regionalni center kreativne ekonomije (RCKE). Eden izmed osrednjih projektov je bil tudi projekt Povezujemo oblikovanje in industrijo, v okviru katerega so nastali številni inovativni leseni produkti, Matej Gojčič, namestnik direktorice RRA LUR»Z vključevanjem oblikovanja ter s tem, kar se bo v centru odličnosti vlagalo v raziskave novih materialov lahko dosežemo večjo dodano vrednost lesa  ter ponovno uveljavitev v slovenski industriji.«

Direktor Inštituta za lesarstvo Fraunhofer (Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut), prof. dr. Bohumil Kasal, je poudaril: »Projekt InnoRenew CoE sega čez meje Slovenije, saj so naše ambicije postati globalni igralec na področju raziskav.« Ob tem je Kasal dodal, da je na področju obnovljivih virov v Sloveniji še veliko neizkoriščenega potenciala, kar vodi do številnih priložnosti.

Vodja enote za širjenje odličnosti in večanje vključenosti ‘Spreading Excellence and Widening Participation’, ki je del Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisije, mag. Magda De Carli, je izpostavila: »Financiranje raziskav in razvoja prinaša nova delovna mesta, spodbuja gospodarsko rast in povečuje konkurenčnost. S tem družba samodejno pridobi na kakovosti življenja.« Projekt je, po besedah De Carlijeve, prepričal Evropsko komisijo oziroma neodvisne strokovne ocenjevalce prav zaradi svoje strategije odličnosti in nadaljnjega razvoja, močne vpetosti v okolje ter interdisciplinarnosti.

InnoRenew CoE želi vzpostaviti okolje, v katerem bodo ambiciozni mladi raziskovalci našli svojo prihodnost, ali, kot je dejala Kutnarjeva: »Slovenija je dežela priložnosti!«