Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Živahno dogajanje na sejmu Podjetno v prihodnost

 • 22. 5. 2023

Razvojni svet kohezijske regije Zahodna Slovenija je skupaj s partnerji – regionalnimi razvojnimi agencijami štirih razvojnih regij v okviru projekta YOUTHopia v petek, 19. maja 2023 v Kovačnici organiziral sejem Podjetno v prihodnost.

V dopoldanskem delu so govorci izpostavili predvsem pomembnost evropskih sredstev za Slovenijo in nujnost nadaljevanja programov kot so Podjetno nad izzive (PONI) in podjetniški inkubatorji, ki nudijo podporno okolje za podjetništvo, najbolj prav mladim. Aša Rogelj z Ministrstva za kohezijo regionalni razvoj (MKRR) je izpostavila, da se na direktoratu za regionalni razvoj zavedajo pomembnosti zagotavljanja podpornega okolja mladim ter da se jih spodbuja, da razmišljajo o svojih razvojnih potencialih in tem, kako jih maksimalno izkoristiti tudi v svojem lokalnem okolju.

S tem razlogom je tudi sejem potekal v podjetniškem inkubatorju Kovačnica, saj je eden od projektov sofinanciranih iz evropskih sredstev, in sicer preko programa dogovor za razvoj regij. Podžupan Mestne občine Kranj Jani Černe je izpostavil, da se v Kranju s spodbujanjem podjetništva že vrsto let načrtno ukvarjajo. Novi prostori Kovačnice pa so močno prispevali k rasti tega segmenta. Trenutno tu redno dela 70 mladih, ki ob razvoju svojih podjetniških idej oživljajo tudi staro mestno jedro.

Predstavniki razvojnih agencij iz Zahodne Slovenije so si bili enotni, da je bil projekt PONI izredno uspešen, kar kažejo tudi rezultati, ter izrazili zadovoljstvo, da ga je kot takega prepoznalo tudi MKRR ter uvrstilo v kohezijsko politiko. V naslednjih sedmih letih se bo tako v vseh 12 regijah zvrstilo kar 120 novih skupin udeležencev projekta PONI. Na inovativen način so zanimive podatke predstavili tudi vodje projekta PONI. V program je bilo vključenih 220 udeleženk in udeležencev, prevladovale so ženske in sicer jih je bilo 159, povprečna starostna struktura je bila 33,5 let. Najmlajši udeleženec je štel le 18, najstarejša udeleženka 52. Tako raznolike so bili tudi ideje, med katerimi so prevladovale storitvene s področja zdravega življenjskega sloga – wellnessa, rekreacije, svetovanj in terapij. Sledil je segment mode, nakita in opreme za dom, razvite so bile številne spletne platforme in storitve video produkcije. Tudi področje prehrane je bilo dobro zastopano, sledil je še razvoj različnih namiznih in računalniških iger, vrhunske kozmetike, unikatnih izdelkov za otroke, računalniških storitev, arhitekturni biroji ipd. V treh letih je bilo izvedenih 660 delavnic ter kar 15.840 individualnih ur svetovanj. In kakšne so napovedi za v bodoče? Obeta se nam 10-11 razpisov, 110 udeležencev na regijo ter 400 novoustanovljenih podjetij.

Udeleženci programa PONI so ob zaključku na interaktiven način prikazali svoje poslovne ideje in uspešne podjetniške zgodbe, do katerih jim je pomagalo prav usposabljanje v okviru projekta. Manjkala ni niti modna revija različnih blagovnih znamk, ki so jih ustvarili ali pa nadgradili tekom usposabljanja. Navdušujoče so bile tudi predstavitve podjetniških inkubatorjev, ki izvajajo številne in raznolike programe, s katerimi so navdušili mlade obiskovalce dogodka.

V popoldanskem delu so se udeleženci programa PONI na Glavnem trgu s svojimi izdelki in storitvami predstavili še na 40 stojnicah. Celoten sejem je potekal v duhu, kjer kohezija postane resničnost za naslednjo generacijo, kar je tudi slogan projekta YOUTHopia