Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Z Violeto Bulc o prometni varnosti in trajnostni mobilnosti

 • 20. 9. 2019

Inter-Connect Prometna varnost in trajnostna mobilnost ETM2019Na dogodku ob okrogli mizi z naslovom »Prometna varnost in trajnostna mobilnost«, ki se je 18. septembra, v organizaciji Mestne občine Ljubljana, odvijala v prostorih Mestne hiše, se je predstavil tudi projekt Inter-Connect. Ker se slogan Evropskega tedna mobilnosti 2019 glasi »Gremo peš!«, je bila prevladujoča tematika okrogle mize spodbujanje aktivnih oblik mobilnosti ter varnost šibkejših udeležencev v prometu. Zaradi negativnega vpliva navezanosti na osebne avtomobile, je beseda stekla tudi o potrebah nadaljega razvoja javnega potniškega prometa in spodbujanja povezljivosti različnih prometnih sredstev v Ljubljanski urbani regiji (LUR).

Na okrogli mizi je evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki letos zaključuje mandat, predstavila osrednje aktivnosti Evropske unije na  področju prometne varnosti (npr. aktivnosti v pristopu »Vizija NIČ«, cilji cestno-prometne varnosti, vzgojno-izobraževalne akcije) in poudarila pomen strateškega pristopa za izvajanje smernic za varnost v cestnem prometu. Komisarka je podčrtala večkrat spregledano dejstvo, da imajo poškodbe v cestnem prometu številne negativne posledice tudi na družbo kot celoto, njihove družbenogospodarske stroške pa ocenjujejo na 120 milijard evrov letno (raven EU).

Komisarko sta s primeri dobrih praks in statističnimi podatki podprla Matthew Baldwin, evropski koordinator za varnost v cestnem prometu in trajnostno mobilnost, ter Antonio Avenoso, izvršni direktor Evropskega sveta za varnost prometa. Sogovornika sta opozorila, da je kljub zmanjšanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah (20 % upad od 2010 do 2017) na EU ravni potrebno še veliko postoriti na področju varnosti ranljivih prometnih udeležencev – pešcev, kolesarjev in motoristov.

Aktivna panelista okrogle mize sta bila tudi Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot, in Vesna Marinko, namestnica direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, ki sta med pomembe ukrepe izpostavila povezovanje ključnih domačih in evropskih deležnikov na področju prometne varnosti, ozaveščanje in potrebo po izboljšanju varnosti uporabnikov naraščajočih oblik »aktivne mobilnosti« (predvsem e-skiroji).

Zadnji dostopni statistični podatki kažejo, da se število smrtnih žrtev udeležencev v cestno-prometnih nesrečah v Sloveniji vztrajno zmanjšuje (v 2018 91 smrtnih žrtev, 15,7 % manj kot v 2014). Enake trende je moč opaziti tudi na ravni LUR, saj je od 24 smrtnih žrtev (2016) število žrtev upadlo na 11 (2018). Spodbudno je tudi dejstvo, da se, glede na število umrlih na 10.000 prebivalcev (0,20 v 2018), LUR uvršča na prva mesto med statistično prometno varnejšimi regijami v Slovenijo (vir: Analiza in pregled stanja varnosti v cestnem prometu za leto 2018).

S sodelovanjem na dogodku smo v okviru projekta Inter-Connect izvedeli svoje obveščanje javnosti o potrebah razvoja trajnostne mobilnosti in spodbujanja intermodalnosti v regiji in širše. Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je razvoj javnega prometa ter zmanjšanje uporabe osebnih vozil eden od spodbujevalnih ukrepov za zmanjšanje žrtev cestno-prometnih nesreč, kar je tudi eden od osrednjih ciljev projekta.