Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Z novim letom na poslovno pot z inovativnimi idejami stopajo tudi udeleženci 6. skupine PONI LUR

 • 18. 1. 2023

Z zaključkom leta 2022 je s podjetniškim usposabljanjem končala že šesta skupina enajstih udeležencev, ki se je usposabljala v okviru projekta Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji (PONI LUR). Med idejami so vse od malce drugačne obnove retro pohištva, unikatnih oblačil in modnih dodatkov, praženja vrhunske brazilske kave do izdelave digitalnih personaliziranih voščilnic s QR kodo ter družabnih namiznih in video iger. Tudi tokrat pa je bila skupina močna v storitvenih dejavnostih, namenjenih predvsem ohranjanju duševnega in telesnega zdravja.

Nina Savič je arhitektka in ustvarjalka blagovne znamke Jugošik, pod katero na unikaten način obnavlja stare luči in pohištvo iz obdobja bivše Jugoslavije ter jih spreminja v sodobne šik kose s pridihom nostalgije. Tako rešuje problem starega pohištva, ki velikokrat pozabljeno leži v kleteh in na podstrešjih ter čez čas pristane v peči ali na kupu za kosovni odvoz. Nina v takšnih izdelkih vidi potencial in jih obnovi na način, ki prostor napolnijo s tem, kar je bilo skrito v njih – dušo, spomini in toplino.

Tjaša Križnar je kreativne vzgibe po oblikovanju oblačil začutila že zelo zgodaj. Uživala je v preoblikovanju obstoječih oblačil in v tem procesu našla svoj medij izražanja. Tako je spontano nastala blagovna znamka Pirate Piška, t.i. independent-one-girl-brand unikatnih izdelkov, kot so z avtorskimi ilustracijami potiskane majice in puloverji, urbani nahrbtniki, vrečke, značke in nogavice. Izdelki so zasnovani po načelih kakovostne in funkcionalne izdelave ter z minimalističnim in unisex pristopom.

Žiga Povšeta je do praženja vrhunske kave, ki jo je poimenoval Rjavi Tukan, pripeljala ljubezen. Partnerka Andressa je namreč odraščala v Patrocíniju, enem glavnih kavnih središč v Braziliji. Obkrožena s kavnimi polji se je že zgodaj naučila odkrivati tisto res dobro kavo. To znanje je navdušilo Žigo, saj so se mu z okušanjem sveže pražene kave s kmetije Andressine družine odprla vrata v nov svet. Tako sta se skupaj odločila Sloveniji predstaviti odlično brazilsko kavo. Poleg tega pomagata evropskim pražarnam pri iskanju in dobavi želenega okusa surove kave, ki jo priskrbita neposredno do pridelovalcev.

Šport Roberta Pokovca spremlja že od mladih let – najprej je bil aktiven kot alpski smučar, zadnjih dvajset let pa predvsem v svetu wakeboardinga oziroma deskanja na vodi. Preko številnih izobraževanj, usposabljanj in osebnih izkušenj je oblikoval vadbo za ljudi, ki želijo združiti aktivnosti, trening in izobraževanje na alternativnih in preventivnih načinih za zdravo življenje. Te nudi v svojem studiu gym21, kjer želi ljudem pokazati, da je za vzdrževanje dobre forme in počutja dovolj tudi 21 minutni trening dnevno.

Kajetan Žilevski z metodo AEQ posameznikom znova omogoča življenje brez kroničnih bolečin, ki so posledica konstantno napetih skeletnih mišic, ki bolijo od utrujenosti in nezmožnosti sprostiti se. AEQ vaje vključujejo izvajanje počasnih gibov s pozornostjo, osredotočeno na občutke, ki jih ti gibi naredijo v telesu. S tem se dvigne sposobnost čutenja telesa, z boljšim čutenjem pa se dvigne tudi sposobnost sproščanja. V okviru projekta je Kajetan razvil spletno učilnico AEQ metode BodyRealign, s pomočjo katere bo svoje znanje lahko ponudil tudi na svetovnih trgih.

Ideja  o celostni storitvi in procesu za podporo pri reintegraciji v delovno okolje po izgorelosti se je Darji Hvala porodila zaradi osebnega bližnjega srečanja z izgorelostjo in iskrene želje, da nihče tega stanja ne bi prestajal sam. Preko svoje izkušnje je spoznala, kako pomembno je, da se proces okrevanja in vračanja na delovno mesto izvaja na obeh straneh – s strani zaposlenega in delovnega okolja. Delavnice in t.i. mindset coachingi pod imenom Burnout bye bye tako pomagajo posameznikom in podjetjem pri postopnem uvajanju na delovno mesto po daljši odsotnosti.

Kaja Ceglar, terapevtka medicinske hipnoze in praktikantka integrativne psihoterapije z večletnimi izkušnjami individualnega in skupinskega dela z ljudmi, je v projektu PONI LUR svoje znanje prelevila v Svetovalnico Objem, kjer posameznikom ponuja ljubeče in varno okolje za raziskovanje sebe in njihovega notranjega sveta, za premagovanje osebnih stisk in omejujočih prepričanj ter prostor, kjer brez sodb lahko ustvarjajo nove poti do lahkotnejšega, svobodnejšega in samozavestnejšega jutri.

Mojca Tavčar pri ljudeh prepoznava vse večjo željo po kvalitetnem bivanju, predvsem potrebo po občutenju notranjega miru, zadovoljstva in izpolnjenosti. V projektu je razvijala svojo poslovno idejo, da z namenom višanja kvalitete življenja ponudi celostno podporo pri osebnem razvoju v obliki individualnih terapevtskih storitev, podpornih skupinskih vadb joge in terapevtskih delavnic. V začetku leta 2023 bo odprla podjetje Be Divine, Celostna terapija, trenutno pa že deluje v okviru Društva Pot srca.

Lastni studio za notranje oblikovanje pod imenom Flatforma, Sreča na m2 je ideja, ki jo je razvijala Veronika Maruško. Delo notranje oblikovalke, kot pravi, ni le njeno življenjsko poslanstvo, do tega dela čuti veliko odgovornost, saj z naročniki pišejo edinstvene zgodbe. V procesu načrtovanja bivalnega, poslovnega ali javnega prostora se z naročniki namreč dotaknejo tudi intimnih tem in tako preoblikujejo njihov življenjski slog.

Kristina Bursać prihaja iz tehnično-vizualnega sveta fotografije, snemanj in barvne korekcije. Ob poplavi personaliziranih ilustracij in ponovni oživitvi QR kod je prišla na idejo o združitvi le teh. Nastala je blagovna znamka ZORA – digitalne voščilnice s QR kodo, pod katero lahko posnamete simpatično voščilo z željami v avdio ali video obliki. Lahko pa skupek fotografij preteklega leta oblikujete v video z glasbeno podlago in jo delite s svojci.

Mina Milovanović je svojo podjetniško idejo našla v izdelavi  družabnih namiznih in video iger, ki so namenjene različnim starostnim skupinam in se osredotočajo na spodbujanje druženja in komunikacije med igralci, hkrati pa razvijajo spretnosti in znanja igralcev. Pod blagovno znamko New Sky Games želi predstaviti nov način doživljanja igre in življenja, ki bo združeval ljudi in spodbujal kreativnost ter učenje skozi igro.

Certifikate za uspešno zaključeno štirimesečno usposabljanje je že tradicionalno udeležencem podelila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR ter jim ob tem zaželela uspešno poslovno pot. Izpostavila je še, da se projekt v tem obdobju počasi zaključuje. Dodala je, da bo z delom 1. februarja 2023 pričela zadnja skupina, ki prav tako obeta enajst izrednih idej. Projekt PONI se namreč izteka, zelo spodbudno pa je, da je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prepoznalo perspektivnost projekta tudi v obdobju 2021–2027 in tudi že zagotovilo sredstva izvajanje projekta. Glede na odlične rezultate in veliko zanimanje – za novo skupino je prispelo kar 71 prijav – je izrazila prepričanje, da bo ta priložnost mnogim olajšala pot od odločitve do ustanovitve lastnega podjetja.

Podrobnejše predstavitve vseh udeleženk in udeležencev in njihovih poslovnih idej si lahko ogledate TUKAJ.