Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

V Ljubljano prihaja Zelena bivalnica

 • 25. 8. 2016

Zelena bivalnicaLjubljana, 25. avgust 2016: Praznik za vse čute – Danes se je v Londonu uradno pričela potujoča razstava / turneja TURAS-ove »Zelene bivalnice« (ang. Green Living Room). V tej edinstveni Zeleni bivalnici, polni vonjev in barv, so zasajeni cvetje in zelišča, med njimi kivi in jagode, ki bodo dozoreli na poti preko sedmih evropskih držav, ki sodelujejo v projektu. Zelena bivalnica bo iz  Velike Britanije  potovala še v Francijo, Belgijo, Avstrijo, Slovenijo in na Hrvaško,  kjer bo na ogled in uporabo vsem, ki se bodo sredi mestnega vrveža želeli sprostiti v zavetju svežega zelenja.  Po turneji bo Zelena bivalnica postavljena na stalni razstavni prostor v nemškem Stuttgartu.

Namen te edinstvene razstave je spodbuditi prebivalce in lokalne skupnosti k boljšemu razumevanju zelene infrastrukture. Danes v mestih živi več kot 70 % državljanov Evropske unije. Mesta porabijo 75 % celotne energije in oddajajo 80 % vseh toplogrednih plinov, se pregrevajo, imajo težave s poplavami, v njih primanjkuje naravnega okolja. Mobilna Zelena bivalnica je ena izmed rešitev, s katero so se lotili reševanja takšnih izzivov v mesu Ludwigsburg v Nemčiji. Postavili so jo v samem središču mesta in kmalu je postala zelo priljubljena, saj lokalnim prebivalcem nudi prostor za druženje in srečevanje ter uživanje v naravi. Hkrati  ima pomembne pozitivne učinke  na naravno okolje saj:

povečuje pestrost prosto živečih živali: cvetoče in medonosne rastline privlačijo ptice in žuželke, tudi čebele;

– zmanjšuje učinek toplotnega otoka: pripomore k zmanjševanju visokih temperatur v urbanih središčih v poletnem času;

– zmanjšuje odtok padavinskih voda: ob močnih nalivih zadrži del padavin in tako zmanjšuje lokalno poplavljanje;

– zmanjšuje hrup: nudi zeleno protihrupno zaščito, ki ustvari oazo miru v urbanem okolju;

-zmanjšuje emisije CO2: rastline vežejo ogljikov dioksid in v ozračje sproščajo kisik ter s tem izboljšujejo kakovost zraka.

Sedaj je Zelena bivalnica postala mobilna in začelo se je njeno potovanje po Evropi, ki bo omogočilo prebivalcem, da od blizu spoznajo inovativno zeleno infrastrukturo in jo preizkusijo v praksi. S tem je omogočeno tudi testiranje vizualne in estetske primernosti Zelene bivalnice v določenem urbanem okolju ter ocena njene funkcionalnosti, kot je na primer zmanjševanje učinka toplotnega otoka ali hrupa.

Da bi Zeleno bivalnico lahko preizkusilo čim več Slovencev,  jo bo v četrtek, 22. septembra 2016, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana na ogled in uporabo postavila na Kongresni trg v Ljubljani ter ob tem organizirala vrsto dogodkov:

Četrtek, 22. 9. 2016: Točka tekmovanja v Fotoorientaciji po Ljubljani (v sodelovanju s Hišo EU in Mestno zvezo tabornikov Ljubljana).

Petek, 23. 9. 2016: Predstavitev in degustacija: kaljena semena Bilko.

Sobota, 24. 9. 2016: Knjižnica pod krošnjo Zelene bivalnice.

Nedelja, 25. 9. 2016: Čarovniška predstava za otroke.

Mobilna Zelena bivalnica je ena izmed rešitev, ki jih ponuja projekt TURAS katerega namen je predstaviti možnosti prehodov k odpornosti urbanega prostora in trajnostnemu razvoju mest. Je partnerstvo, ki združuje odločevalce, lokalne skupnosti, mala lokalna podjetja in raziskovalce iz 13 evropskih držav, podpira pa ga tudi Evropska unija. Namen TURAS iniciative je razvoj novih idej in rešitev, ki lahko prispevajo k razvoju trajnostnega in na podnebne spremembe odpornejšega urbanega prostora.

Več informacij o Zeleni bivalnici in drugih rešitvah razvitih znotraj projekta TURAS najdete  spletnem mestu http://www.turas-cities.eu.