Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Slovesna otvoritev nove Parkirne hiše P+R Grosuplje

 • 22. 9. 2020

Otvoritev Parkirne hiše P+R Grosuplje. Trak sta prerezala dr. Peter Verlič, župan občine Grosuplje, in mag. Dušan Hočevar, direktor občinske upraveV petek, 18. septembra 2020, v Evropskem tednu mobilnosti, so v Grosupljem s slavnostno vožnjo starodobnih vozil po Taborski cesti do nove Parkirne hiše P+R Grosuplje slovesno predali svojemu namenu prenovljeno cesto ter naznanili pričetek slovesne otvoritve nove Parkirne hiše P+R Grosuplje.

Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, generalni sekretar Vlade Republike Slovenije dr. Božo Predalič, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, župani občin Ivančna Gorica Dušan Strnad, Škofljica Ivan Jordan, Dobrepolje Igor Ahačevčič, Velike Lašče dr. Tadej Malovrh, Kostel Ivan Črnkovič, podžupan občine Ig Anton Modic, občinski svetnice in svetniki, župnik župnije Grosuplje Martin Golob, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije mag. Lilijana Madjar, direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat, direktor Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stane Stopar, izvajalci del. S svojo prisotnostjo je zbrane počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V uvodnem pozdravu se je župan dr. Peter Verlič zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da je Grosuplje pridobilo novo parkirno hišo. Kot je povedal, so pred več kot 10 leti na makadamu sprva uredili začasno parkirišče, priložnost za trajnostno investicijo pa se je pojavila v okviru Ljubljanske urbane regije oziroma v okviru študije Parkiraj in prestopi za trajnostno mobilnost v Ljubljanski urbani regiji. Slednja je namreč nastala zaradi vse večjih mobilnostnih izzivov na račun dnevnih migracij v regiji. Nova parkirna hiša je tako del mreže P+R in tudi eden izmed realiziranih ključnih ukrepov Celostne prometne strategije v Ljubljanski urbani regiji.

Nova Parkirna hiša P+R Grosuplje, ob glavni avtobusni in železniški postaji v Grosupljem, je zgrajena v 6 etažah z 222 parkirnimi mesti, od teh jih je kar 161 namenjenih za parkiranje po sistemu P+R. V najvišji, 4. etaži je 11 parkirnih mest z možnostjo polnjenja električnih vozil. Ob parkirni hiši je tudi zaprta kolesarnica za 40 koles.

Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar je navedel tudi nekaj zanimivih podrobnosti te veličastne stavbe, in sicer, da je tlorisna velikost objekta kar 75 m x 22 m, površina fasade pa skoraj 3.000 m2. 345 ton je vgrajene armature, brez montažnih elementov. 29 montažnih stebrov je podjetje Pomgrad z vlakom pripeljalo iz Murske Sobote, teža največjih stebrov pa je kar 20 ton. Prednapetih plošč, ki sestavljajo etaže tega objekta, je 748, in predstavljajo 8.400 m².

Slavnostno je zbrane na slovesnosti nagovoril tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki je izrekel iskrene čestitke ob dosežku, o katerem se je že kar nekaj časa govorilo.  Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi nekdanjemu ministru dr. Petru Gašperšiču, ki je imel posluh, da je ta objekt prišel v načrte, da se je lahko realiziral in da je bilo zanj mogoče pridobiti tudi znatna sredstva iz evropskega proračuna.

Sledil je osrednji dogodek, prerez traku, preden pa so ljubitelji starodobnih vozil svoje jeklene konjičke v novi parkirni hiši tudi parkirali, je prenovljeno cesto in novo parkirno hišo blagoslovil župnik Martin Golob.