Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Skupaj za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025

 • 16. 9. 2019

Podpis sporazuma PK2025, foto Nik RovanŽupan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in župani ter predstavniki preostalih 25 občin Ljubljanske urbane regije so v petek v Mestni hiši podpisali Sporazum o sodelovanju pri skupnem projektu kandidature Mestne občine Ljubljana za naziv Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK 2025), pri katerem sodeluje vseh 26 občin Ljubljanske urbane regije. Sporazum je rezultat odličnega sodelovanja in povezanosti županov Ljubljanske urbane regije.

Podpisani sporazum je temeljni kamen prvega stebra Evropske kulturne prestolnice, uspešna izvedba projekta pa bo imela dolgoročen pozitiven učinek na razvoj celotne regije, tako na razvoj kulture kot tudi na razvoj drugih področij, ki so tesno povezana s kulturo.

Močna podpora kandidaturi

Župan Zoran Janković je ob podpisu sporazuma izpostavil odlično sodelovanje občin Ljubljanske urbane regije, ki kaže, da je osrednjeslovenska regija povezana življenjsko in razvojno. Izrazil je zadovoljstvo, da so vsi župani regije pri vseh odločitvah soglasni; tudi ob potrditvi sklepa o skupni kandidaturi za naslov Ljubljane Evropske prestolnice kulture.  Mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, je ob tem izpostavila, da sta s podpisom sporazuma že znana dva zmagovalca. To sta kultura, ki je s tem dobila posebno mesto v regiji, ter povezovanje, na katerem temelji uspešno delovanje regije in to bo sedaj še močnejše.

Podpis sporazuma o sodelovanju občin Ljubljanske urbane regije pomeni, da ima kandidatura Ljubljane za naziv EPK 2025 široko in močno podporo ter trdno zavezo vseh občinskih organov znotraj regije.

Ambiciozno zastavljen program

Program Ljubljana Evropska prestolnica kulture 2025 je priložnost za celotno regijo, da skozi kulturo in s kulturo uresniči ambiciozne cilje, ki bodo prispevali k višji kakovosti življenja za vse prebivalce in obiskovalce. Vsi podpisniki sporazuma se zavedajo, da Evropska prestolnica kulture ni le kulturni ali umetniški projekt, temveč odgovor na izzive prihodnosti v regiji.

Ena izmed zavez sporazuma je, da bomo v primeru, da bo Ljubljana izbrana kot nosilka naslova EPK 2025, eno tretjino vseh dogodkov v okviru kulturnega programa EPK 2025 izvedli izven območja Mestne občine Ljubljana, na območjih drugih občin Ljubljanske urbane regije. Regionalno kulturno sodelovanje pa bo tudi ena izmed prednostnih nalog kulturne politike MOL v naslednjem strateškem obdobju 2020 – 2023 in skupna kandidatura je izvrstna priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev celotne regije.

Številna evropska mesta, ki so doslej nosila naziv EPK, niso imela le uspešnega programa, narejenega posebej za leto naziva, temveč so imela koristi tudi od trajne zapuščine v obliki nove ali obnovljene kulturne infrastrukture, izboljšane mednarodne prepoznavnosti in podobno. Pri tem izhajamo iz spoznanja, da so bila med šestdesetimi mesti, ki so od leta 1985 do zdaj nosila naziv EPK, najbolj uspešna prav tista mesta, ki so v program aktivno vključila svoje regije z namenom povezovanja skupnosti, kot na primer Essen EPK 2010 (regija Porurje), Marseille EPK 2013 (regija Provansa), Leeuwarden EPK 2018 (regija Frizija)….