Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Osrednjeslovenska regija bo za projekte prejela sredstva v višini 45 milijonov evrov

 • 26. 2. 2020

Podpis DRR osredenjeslovenska regijaMinister Zdravko Počivalšek je s predsednikom Razvojnega sveta Osrednjeslovenske regije Metodom Ropretom podpisal Dopolnitev dogovora za razvoj Osrednjeslovenske regije, ki vključuje skupaj 21 projektov, pri čemer je šest projektov novih. Njihova vrednost znaša 93 milijonov evrov, od tega se bodo v višini več kot 45 milijonov evrov financirali iz sredstev evropske kohezijske politike.

Dogovori za razvoj regij so pomemben korak v smeri razvoja regionalne politike in predstavljajo učinkovit instrument z vidika premagovanja razvojnih ovir in virov financiranja. Njihov namen je dati nov zagon pri izvajanju regionalne politike, predvsem pa zagotoviti financiranje in izvedbo na celotnem območju države.

Minister Zdravko Počivalšek je ob podpisu dejal, da »izbor in izvedba sofinanciranih projektov prinaša številne pozitivne učinke. Med drugim prispeva h gospodarski rasti regije in nastajanju delovnih mest v regiji, zagotavlja razvoj človeškega potenciala, prispeva k ciljem prostorskega razvoja in izboljšanju pogojev mobilnosti. Omogoča tudi medregionalno sodelovanje in ima  pozitiven vpliv tako na okolje kot tudi na izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev v regiji.

Na področju Osrednjeslovenske regije je izmed skupno 21 projektov šest novih. Največ projektov, kar 14, je iz prednostne naložbe Spodbujanja multimodalne urbane mobilnosti in sicer v višini 67,5 milijonov evrov, od tega je 31,8 milijonov evrov predvidenih iz evropske kohezijske politike. Trije projekti so iz prednostne naložbe Vlaganja v vodni sektor in sicer v višini 12,3 milijone evrov, pri čemer je 4,6 milijonov evrov predvidenih iz evropske kohezijske politike. Trije projekti pa so iz prednostne naložbe Spodbujanja podjetništva in sicer v višini 10,9 milijonov evrov, od tega je 7,9 milijonov evrov predvidenih iz evropske kohezijske politike.

Metod Ropret, predsednik Razvojnega sveta Osrednjeslovenske regije, je povedal: »To je za našo regijo izredno pomemben dokument. Veliko dela je bilo potrebnega, da so bili opravljeni vsi zahtevani postopki, ki so bili januarja letos tudi zaključeni. Postopki sprejema in potrditve projektov so bili obravnavani tudi na organih regije, kar pomeni, da je bil predlog dogovora, ki se danes podpisuje, sprejet tako s strani županov regije kot gospodarstva in nevladnega sektorja«.

Mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, je izrazila zadovoljstvo predvsem nad tem, da so bili vsi projekti v regiji soglasno sprejeti. »Za nami je veliko intenzivnega dela, v vsakem primeru pa smo na dobri poti, da do konca septembra oddamo vloge in projekte zaključimo še v tej perspektivi, tj. do leta 2023«. Izrazila je tudi željo, da bi naslednja perspektiva prinesla določena razvojna sredstva tudi Osrednjeslovenski in drugim regijam v okviru Zahodne kohezijske regije.

Ob koncu je minister Zdravko Počivalšek dodal: »Teritorialni dialog vodimo z vsemi regijami, kar pomeni, da bomo dogovor v kratkem podpisali še z ostalimi 11 regijami.  Z zadovoljstvom lahko povem, da bo skupno podprtih kar 210 projektov v vrednosti nekaj več kot 682 milijonov evrov, pri čemer skupna vrednost sofinanciranja znaša več kot 410 milijonov evrov«.