Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Odličen obet krepitve bilateralnega sodelovanja z Ljudsko Republiko Kitajsko

 • 3. 11. 2023

V mesecu oktobru je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z Evropsko komisijo v Ljubljani gostila delegacijo visokih predstavnikov Ljudske Republike Kitajske. Obisk je potekal v sklopu programa IURC Kitajska (International Urban and Regional Cooperation China), ki se posveča vzpostavitvi bilateralnih sodelovanj med evropskimi regijami in Kitajsko z namenom izmenjave znanj in dobrih praks na področju trajnostnega urbanega razvoja in inovacij.

V Mestni hiši so se v četrtek, 26. oktobra 2023 poleg dvajsetih visokih tujih gostov zbrali predstavniki regionalne in nacionalne ravni, mesta ter akademske sfere. Po slavnostnem sprejemu podžupana mesta Ljubljana Dejana Crneka je navzoče nagovoril Yuanmeng Cao, namestnik generalnega direktorja Oddelka za regionalno gospodarstvo pri Nacionalni komisiji za razvoj in reforme Ljudske Republike Kitajske. Direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar je članom delegacije uvodoma približala ustroj in delovanje agencije kot ključnega akterja regionalnega razvoja. Izpostavila je cilje in poudarila koristi srečanja ter spodbudila prisotne, naj aktivno iščejo možnosti za sodelovanje in se zavzeto vključijo v njihovo uresničevanje.

Predstavniki mestnih oblasti kitajskih mest Chongqing, Guangzhou, Hangzhou, Liuzhou, Taicang in Zhengzhou so slikovito predstavili razvojne dosežke svojih mest in izpostavili področja za potencialno sodelovanje z Ljubljansko urbano regijo. V luči iskanja sinergij so sledile predstavitve domačih strokovnjakov, preko katerih so se člani delegacije seznanili z izzivi in priložnostmi na področju trajnostne mobilnosti in prostorskega načrtovanja v regiji, z ukrepi, dobrimi praksami in naprednimi strategijami mesta Ljubljane na področju digitalizacije, krožnega gospodarstva in zelene infrastrukture, zatem pa tudi nacionalna strategija pametne specializacije. Koristi preteklih akademskih povezovanj je izpostavila tudi dr. Metka Tekavčič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki kot predavateljica redno gostuje na Kitajskem in tesno sodeluje s Konfucijevim inštitutom, ki je pomembna točka povezovanja Slovenije s Kitajsko. Izpostavila je tudi željo po še večjem povezovanju ne le na univerzitetni ravni, temveč tudi pri vključevanju akademskih znanj pri iskanju učinkovitih rešitev za razvojne pobude v gospodarstvu in javnem sektorju.

Sledil je obisk Instituta »Jožef Stefan«, kjer člani kitajske delegacije z zanimanjem prisluhnili vodilnim strokovnjakom o načinu delovanja inštituta, kakovosti domačega raziskovalnega okolja in vpetosti inštituta v mednarodni milje pa tudi številnim impresivnim dosežkom inštituta. Spoznali so tudi nekaj najnovejših prototipov, ki predstavljajo zanimivo priložnost za sodelovanje in investicije ob prehodu na množično proizvodnjo kot je denimo priročen sterilizator vode. Podrobno so predstavili tudi vizijo in ustroj t. i. tovarn prihodnosti.

Naslednji dan obiska je minil v znamenju vzpostavljanja povezav v gospodarstvu in na področju kulturnih in kreativnih industrij. Po obisku Gospodarske zbornice Slovenije kot stične točke za povezovanje različnimi slovenskimi podjetji je delegacija obiskala tehnološko napredno podjetje EKWB v Komendi pri Ljubljani, ki razvija inovativne sisteme vodnega hlajenja procesorjev, enega od sedežev pa ima tudi na Kitajskem. Obisk so zaključili z obiskom Centra Rog in Palače Cukrarna. Na kratki seji, ki je sledila vodenim ogledom, so se iskrile ideje o možnih gostovanjih umetnikov in različnih izmenjavah na področju kulturnih in kreativnih industrij, predstavljena pa je bilo tudi novo področje Liangjiang v načrtno vzpostavljenem kreativnem mestu (Chongqing Design City).

Srečanje je jasno pokazalo, da se mesta in regije po vsem svetu soočajo s sorodnimi izzivi s področja trajnostnega urbanega razvoja, le na različnih ravneh in v različnih družbenih, kulturnih in gospodarskih pogojih, kar pa lahko, kot so se strinjali vsi udeleženci srečanja, predstavlja plodno stičišče za vzajemno obogatitev znanj in izboljšanje praks.

Srečanju bo sledilo oblikovanje memorandumov za konsolidacijo potencialnih sodelovanj.