Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Obisk novinarjev foruma Strategije EU za Podonavje v Ljubljanski urbani regiji

 • 27. 10. 2023

Po uspešnem predsedovanju Slovenije se je 12. letni Forum Strategije EU za Podonavje (EUSDR) zbral v Sloveniji, da bi določili prihodnost Podonavja. Dogodek, poimenovan ” Skupaj v desetletje prihodnosti EUSDR”, se je osredotočal na inovativne strategije in trajnostni razvoj za prihodnje desetletje. Medijski predstavniki so imeli edinstveno priložnost spremljati dve pomembni predstavitvi, ki razkrivata prelomne projekte in politike Razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

V ponedeljek, 23. oktobra 2023, je bila v središču pozornosti predstavitev projekta “CINEMA” v Kamniku, ki je združila lokalne in mednarodne medije, politike in navdušence.  Ti so se seznanili z znanji, veščinami in izkušnjami RRA LUR, ki so ključno prispevali k učinkovitemu reševanju izzivov, s katerimi se soočajo lokalne skupnosti. Terenski ogled je razkril, da so glavni izzivi predvsem predmestna nakupovalna središča, vpliv pandemije na mala podjetja ter potreba po revitalizaciji srednje velikih mest, pri čemer se poudarja pomembnost ustvarjalnih industrij in angažiranja skupnosti. Projekt “CINEMA” je kot odgovor na te izzive zasnoval način izboljšanja pogojev za mala podjetja v lokalnih okoljih. Udeleženci so spoznali cilje projekta, njegov napredek in vpliv projekta na lokalne skupnosti.

V torek, 24. oktobra 2023, so udeleženci obiskali mesto Ljubljana, kjer so se seznanili še s predstavitvijo trajnostnih prometnih politik in splošnih pozitivnih učinkov transnacionalnega sodelovanja znotraj Mestne občine Ljubljana. RRA LUR je ob sodelovanju Mestne občine Ljubljana predstavila rezultate ter mednarodne projekte, ki naslavljajo razvoj trajnostne mobilnosti v mestu. Predstavitev je medijem ponudila edinstveno priložnost, da se poglobijo v politike, prakse in inovacije, ki postavljajo Ljubljano kot vzorčni primer trajnostne urbane mobilnosti. Po predstavitvi je bil organiziran krajši sprehod s strani Javnega zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine, kjer so bile predstavljena zelo pomembna zgodovinska dejstva urbanistične in arhitekturne zgodovine Ljubljane.

Projekt “CINEMA” v Kamniku in trajnostne prometne politike v Ljubljani sta zgleda prelomnih projektov in politik, ki oblikujejo prihodnost Podonavja. Skladno s sloganom foruma sta predstavitvi ponudili vpogled v možnost razvoja prihodnjega desetletja ter poudarile pomen sodelovanja in skupnega prizadevanja za doseganje trajnostne in uspešne prihodnosti regije.