Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Ljubljana gostila140 udeležencev iz 7 držav z namenom izmenjave dobrih praks trajnostne mobilnosti

 • 31. 3. 2023

V Ljubljani se je od 22. do 24. marca 2023 odvijalo srečanje partnerjev projekta ProSUMP in srečanje članov mreže CIVINET Slovenija–Hrvaška–jugovzhodna Evropa ob njeni 10. obletnici. Na mednarodnem dogodku Mesta za podnebno nevtralnost so znanja in dobre prakse izmenjevali predstavniki mest, strokovnjaki na področju trajnostne mobilnosti in urejanja mest ter ljubitelji hoje, kolesarjenja in javnega prevoza. Pridružili so se tudi člani mreže CIVINET Grčija–Ciper.

 

Srečanje članov projekta ProSUMP – Regionalna izmenjava znanja in dobrih praks o Celostnih prometnih strategijah v državah Zahodnega Balkana

Prvi dan dogodka je bil posvečen predvsem tematskim predstavitvam dobrih praks mobilnosti iz mest Zahodnega Balkana, med njimi mest iz Albanije, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije ter Kosova. Osrednja tematika je bil pregled predlogov organizacijskih struktur uvajanja praks celostnega prometnega načrtovanja v lokalnih samoupravah. Partnerji projekta ProSUMP so znova poudarili izjemno pomembnost izmenjevanja dobrih praks in znanj, saj se mesta soočajo s sorodnimi izzivi in je vpogled v že izvedene rešitve ključna osnova za napredek, krojenje tesnejših vezi s strokovnjaki in odločevalci širom regije pa dragoceno gorivo za spremembe. Predstavitvam so sledile delavnice, na katerih so udeleženci iskali načine za umeščanje osvojenih znanj v posamezna mesta JVE regije, dogodek pa se je zaključil z vodenim ogledom mobilnostnih praks v središču Ljubljane. RRA LUR v projektu nastopa kot koordinator aktivnosti za promocijo v mestih in regijah Zahodnega Balkana ter moderator diskusij prenosa dobrih praks za razvoj koncepta za postavitev organizacijske strukture za izvajanje načrtov urbane mobilnosti v mestih in regijah v JV Evropi.

10. obletnica mreže CIVINET Slovenija–Hrvaška–jugovzhodna Evropa

Osrednji dan dogodka je obeležil 10. leto obstoja mreže CIVINET Slovenija–Hrvaška–jugovzhodna Evropa. Mreža mest, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij ter podjetij šteje že 220 članov iz šestih držav z območja nekdanje Jugoslavije in je najštevilčnejša ter ena najaktivnejših mrež CIVINET v Evropi. Srečanja na Ljubljanskem gradu se je udeležilo več kot 140 predstavnikov mreže. Zvrstile so se tematske predstavitve s poudarkom na dobrih praksah mobilnosti iz regije, okrogla miza, razprave, delavnice in vodeni ogledi mobilnostnih praks z različnih perspektiv (peš ali s kolesom, z avtobusom ali z ladjico).

Udeležence je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Izpostavil je pomen tovrstnih dogodkov zaradi izmenjav izkušenj, osebnega stika med ljudmi, ki se s trajnostno mobilnostjo ukvarjajo, in spoznavanja primerov dobrih rešitev in ureditev v mestih regije. »V Ljubljani lahko pokažemo veliko takšnih ureditev, ki izboljšujejo kakovost življenja v mestu. Med drugim imamo eno največjih območij za pešce v Evropi, zelo uspešen sistem izposoje koles Bicikelj, veliko zelenih površin. Veseli smo, da so se podporniki trajnostne mobilnosti zbrali v tako velikem številu prav v Ljubljani, najboljši med zelenimi prestolnicami v Evropi, ki je tudi eno od mest v evropski misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Pomembno je, da se učimo drug od drugega in spoznavamo, kako bi bili lahko še boljši. Čestitke ob 10. obletnici mreže CIVINET Slovenija–Hrvaška–jugovzhodna Evropa,« je ob tem dejal župan. Na dogodku je uvodoma spregovoril tudi podžupan mesta Zagreb Luka Korlaet, koordinator mreže CIVINET SLO–HR–JVE. Pohvalil je Ljubljano za dosedanje dosežke na področju trajnostne mobilnosti in dodal, da se Zagreb pogosto zgleduje po »najlepšem mestu na svetu«. Udeležence je nagovorila še direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije mag. Lilijana Madjar, ki je poudarila, da je trajnostna mobilnost eno ključnih razvojnih področij na nivoju celotne Ljubljanske urbane regije: »Ne samo, da v regijo vpeljujemo številne dobre prakse na tem področju, potrditev za kakovost našega dela je tudi naše aktivno sodelovanje in širjenje znanja v druge države, kar trenutno izvajamo v okviru projekta ProSUMP«.

Tridnevni dogodek se je zaključil z okroglo mizo o različnih vidikih kolesarjenja po projekciji nizozemskega dokumentarnega filma Zakaj kolesarimo (Why we cycle), ki naslavlja kolesarjenje z različnih vidikov. Ogled filma je mestnem kinu KinoDvor v sodelovanju s kolesarskim županom Ljubljane Matejem Praprotnikom omogočila Mestna občina Ljubljana.

Raznolik program je pripravila Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s tajništvom mreže iz Zagreba, organizacijo ODRAZ – Održivi razvoj zajednice in projekta CLIMASUM in Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) v okviru Odprtega regionalnega sklada za jugovzhodno Evropo – energija, promet in podnebje ter Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije RRA LUR.

Avtor slik z dogodka – 10. obletnica mreže CIVINET SLO-HR-JVE je Nik Rovan.