Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Nov prostor (so)dela, srečevanj, umika in povezovanj v Vodnikovi domačiji

 • 17. 8. 2018

Forget Heritage o- Soba za pisanjePrihodnji teden bo v prostorih Vodnikove domačije, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana in v upravljanju zavoda Divja misel, vzpostavljen nov prostor sodela Soba za pisanje. Skupni prostor, ki bo na voljo vsem, ki za pisanje besedil potrebujejo mizo in stol, na voljo bodo tudi računalnik in prenosnika, bo vzpostavljen v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), ki je v okviru projekta Forget Heritage, program Interreg Srednja Evropa, pridobila tudi finančna sredstva za delno prenovo prostora in za izvajanje 1-letnega podpornega programa s področja pisanja (delavnice, mentorski program in različni predstavitveni dogodki udeležencev programa). V prvem letu delovanja bo program namenjen mladim od 15 do 29 let, ki se s pisanjem srečujejo na različnih področjih, kot so pisanje poezije, leposlovja, ne-leposlovja, novinarsko delo, …

Mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR, se veseli ponovnega sodelovanja  z drugimi deležniki v regiji, saj je RRA LUR v okviru EU projektov že podprl vzpostavitev nekaj uspešnih pilotnih projektov, kot na primer Knjižnico REČI v Ljubljani, kreativni center v Trzinu in druge. V evropskem letu kulturne dediščine pa se v okviru projekta Forget Heritage, ki tako lastnikom kot upravljavcem stavb kulturne dediščine nudi vrsto orodij za  izboljšanje upravljanja kulturne dediščine in za vključevanje deležnikov v krepitev kulturne dediščine, vzpostavlja Soba za pisanje (Writers’ Hub). »Gre za sodelovanje Mestne občine Ljubljana, Divje misli in RRA LUR, ki vodi pilotni projekt. Na podlagi uspešnega sodelovanja bo nekaj mladih piscev dobilo priložnost za ustvarjanje v okolju, ki motivira. Tovrstni projekti, ki finančno niso zelo zahtevni, ponujajo dodano vrednost za ustvarjalne posameznike, ker pa so ob primerni podpori institucij prenosljivi tudi v druga okolja, lahko prinesejo dodano vrednost v lokalno skupnost in širše.«

Brezplačni prostor za pisanje

Vzpostavitev Sobe za pisanje odgovarja na potrebo mladih po prostoru za delo. Med mladimi odraslimi so v porastu prekarne zaposlitve, delo večinoma opravljajo doma, v lokalih in knjižnicah. Na Vodnikovi domačiji bodo dobili tri stalna mesta v skupni Sobi za pisanje in v »samici« z imenom Lastna soba. V prvem letu bo to brezplačen trimesečni najem z možnim podaljšanjem. Prijave so možne do konca avgusta, in sicer na e-naslov:  nika.kovac.8m@gmail.com ali po telefonu 040 150 893.

Tina Popovič, vodja Vodnikove domačije in programa Ljubljana –  Unescovo mesto literature, ob tem poudarja: “V Ljubljani je potrebno dolgoročno razviti mehanizme, ki bodo smiselno podprli ustvarjalnost mladih na področju literature in širše pisanja. Med mlajšo generacijo je veliko izjemno talentiranih posameznikov, nekaj smo jih spoznali tudi v okviru Itn.ja – Mladinskega festivala angažiranega pisanja, ki ga na domačiji pripravljamo z Mladinsko knjigo.
Za pisanje najprej potrebujemo prostor, mlade na začetku njihovega ustvarjanja je dobro podpreti tudi z mentorskim delom. Marjetka Krapež to delo sijajno, izjemno opravlja v okviru literarnega kluba L’Etažer ter na Gimnaziji Vič. Smiselna bi bila tudi uvedba štipendij, ki bi najboljšim omogočila, da se v večji meri posvetijo pisanju. V prenovljeni Palači Cukrarna, ki bo prostor knjige in mladih, bodo vzpostavljene samice za pisanje, na voljo bodo različni programi s področja pisanja. V dogovoru  s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani načrtujemo študij ustvarjalnega pisanja na univerzitetni ravni“.

Brezplačni delavnici za mlade že v drugi polovici avgusta

Prvi brezplačni delavnici, namenjeni podpori ustvarjalnosti mladih na širšem področju literature,  bosta potekali zadnja dva tedna avgusta. Režiserja Žiga Divjak in Katarina Morano bosta med 20. in 25. avgustom na Vodnikovi domačiji vodila delavnico Med literaturo in gledališčem. Na njej bodo udeleženci iskali navdih  v nedramskih literarnih delih. Prebrano literaturo bodo kontekstualizirali, se do nje kritično opredelili in poskušali iz nje črpati lasten odrski izraz.

Petra Meterc  pa bo med 27. in 31. avgustom vodila Prevajalsko delavnico. Udeleženci in udeleženke bodo na njej na praktičnih primerih spoznali osnovne zagate in pristope prevajanja leposlovja. Skupaj z mentorico bodo prevedli v slovenščino še neprevedeno krajše prozno besedilo iz angleškega jezika.

* * * * *

Več informacij:
1) O projektu Forget Heritage in pilotnem projektu Soba za pisanje:
2) O Vodnikovi domačiji in vzpostavitvi Sobe za pisanje:
Tina Popovič, vodja Vodnikove domačije in programa Ljubljana, Unescovo mesto literature, tina.popovic@divjamisel.org, Facebook/Vodnikova domačija
3) Prijave za brezplačni 3-mesečni najem prostora v Sobi za pisanje in na brezplačni delavnici zbira
Nika Kovač na e-naslov nika.kovac.8m@gmail.com ali po telefonu 040 150 893.
 • Forget Heritage