Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Na POLIS 2021 letni konferenci o razvoju regionalnega kolesarjenja

 • 9. 12. 2021

Po rekordni udeležbi na POLIS 2020 spletni konferenci z več kot 900 udeleženci, je 1. in 2. decembra 2021 v Göteborgu (Švedska) potekala letna konferenca POLIS 2021 »Inovacije v prometu za trajnostna mesta in regije«. Na njej smo sodelovali s prispevkom »Regionalna kolesarska povezljivost: projekti Ljubljanske urbane regije za varno in aktivno mobilnost«.

Konferenca POLIS številnim evropskim mestom in regijam predstavlja edinstveno priložnost, da predstavijo svoje dosežke na področju razvoja trajnostne mobilnosti širokemu občinstvu strokovnjakov in odločevalcev na regionalni in mednarodni ravni. Konference POLIS 2021 se je tako udeležilo 600 strokovnjakov za razvoj in implementacijo inovacij v promet, ki delujejo v lokalnih in regionalnih vladah ter sorodnih organizacijah javnega in zasebnega sektorja.

S poudarkom na inovacijah, trajnosti in soustvarjanju je bila konferenca POLIS organizirana v sodelovanju z oddelkom za mobilnost mesta Göteborg.  Zaradi številnih inovativnih pristopov k reševanju problematike urbane mobilnosti je to skandinavsko mesto eno najbolj dinamičnih in privlačnih evropskih mest. Poleg ostalih zanimivih tematik na konferenci je bila najpogosteje izpostavljena diskusija o enakopravnosti spolov na področju prometa, saj je v tem sektorju v Evropski uniji zaposlenih le 22 % žensk.

S predstavitvijo »Regionalna kolesarska povezljivost: projekti Ljubljanske urbane regije za varno in aktivno mobilnost« je bila Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (LUR) izbrana med predstavniki iz Kopenhagna (DEN), Rima, Bologne (IT), Arnhem-Nijmegna (BEL) in Pariza (FRA). Prestavitev ukrepov na področju regionalnega kolesarjenja v LUR je bila izvedena v okviru sekcije »Kolesari malo dlje«, ki jo je vodila Evropska kolesarska zveza (ECF). Prispevek RRA LUR je bil osredotočen na promocijo letne konference Velo-City 2022 v Ljubljani ter aktivnosti regije na področju regionalne kolesarske povezanosti v LUR.

Ob zaključku konference so bili poudarjeni pomen in vloga: kakovostnega javnega prevoza ter njegovega okrevanja po pandemiji, potenciala aktivne mobilnosti, priložnosti ali pomanjkljivosti storitev »Mobilnosti kot storitev«, t.i. 15-minutnega mesta (kjer bi bile vse življenjsko nujne storitve v bližini doma, oziroma na razdalji 15 minut peš ali s kolesom), predpisov za dostop do mestnih vozil in mnogih drugih tematik trajnostne mobilnosti. Posnetek plenarnega zasedanja zaključne konference je na voljo na tej povezavi.