Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Na ogled inovativni izdelki iz papirja, zasnovani na principih krožnega oblikovanja

 • 12. 6. 2019

Papirologija razstava InnoRenew 11.6.2019 Photo Ales RosaLjubljana, 12. junij 2019 – z današnjim dnem je v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani na ogled razstava Papiro-logía – Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju. Na njej je predstavljenih dvanajst del magistrskih študentov industrijskega oblikovanja, ki prikazujejo možnosti uporabe papirja v interierju zasnovane na principih krožnega oblikovanja oziroma na konkretnih primerih kažejo pot, kako do učinkovitih rešitev k prehodu v krožno gospodarstvo. Razstava bo na ogled vse do 16. junija 2019, vstop je prost.

Predstavljeni so inovativni izdelki iz papirja, kot so Hive –  modularni sistem svetil iz papirja, ki s premišljenim oblikovanjem ovrže predpostavko o začasnem izdelku iz na videz hitro zavržljivega materiala; Senzorna kupola, ki se prilagaja potrebam otrok z motnjo senzorne integracije in jim ponuja možnost za kakovostno učenje, razvoj in igro; Zoobox –  sestavljiva igrača, ki spodbuja razvoj motoričnih sposobnosti, krepi prostorsko orientacijo in spodbuja domišljijo; Polygami –  igralo, ki spodbuja otrokovo kreativnost, razvija njegovo prostorsko predstavo in motoriko ter mu omogoča raziskovanje in ustvarjanje lastnega domišljijskega prostora; Projekt Papir + bioplastika, temelji na odkrivanju in generiranju novih (do sedaj neizkoriščenih) potencialov nereciklabilnega papirja; Stol – izdelan iz časopisnega papirja, stol iz časopisnega papirja, ki v praksi dokaže, da je recikliran časopisni papir konstrukcijsko in estetsko primeren material za izdelavo pohištva; Uporabniku in okolju prijazna volilna infrastruktura, ki ponuja odgovor v obliki izboljšane obstoječe volilne opreme; Šiva – pregradna stena, ki omogoča prilagodljivo modularno grajenje zvočno izoliranih prostorov, primerna predvsem za reševanje problematike izgube koncentracije v neprimerno zasnovanih odprtih prostorih; Val/Wall – sestavni modul sistemskih elementov za uravnavanje zvoka v odprtih ali dotrajanih prostorih; Zložljivi pregradni steni Senta in Sipha z namenom zagotavljanja učinkovitejšega dela in večjega zadovoljstva zaposlenih znotraj odprtih pisarn; Papertry – pripomoček za lažjo opustitev kajenja ter Destruktivna igra, ki otrokom omogoča sproščanje notranjih napetosti ter spoznavanje meja lastne moči in transformativnega potenciala agresije na okoljsko sprejemljiv način.

Celoten proces oblikovanja razstavljenih izdelkov je temeljil na uveljavljenih metodah vodilne fundacije za krožno gospodarstvo na svetu, Ellen MacArthur Foundation, ki kot enega najpomembnejših gradnikov k prehodu v krožno gospodarstvo izpostavlja prav oblikovanje.

Razstava je nastala na pobudo in s finančno podporo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), ki svoje aktivnosti intenzivno usmerja k oblikovanju ekonomsko učinkovitega in okolju prijaznega razvoja, pri čemer velik pomen daje prav krožnemu oblikovanju kot enem ključnih temeljev krožnega gospodarstva. Razstavljeni primeri kažejo, da se lahko z inovativnim oblikovanjem in medsektorskim sodelovanjem v regijo prinese številne zelene priložnosti za katere si bo agencija tudi v prihodnje prizadevala, da se bodo nadgrajevale in širile tako na nivoju regije kot Slovenije. Ljubljanska urbana regija pa je tudi ena prvih regij, ki je pridobila smernice in priporočila Evropske unije za prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo.

Mag. izr. prof. Lucija Močnik Ramovš, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO UL) je razstavo pospremila z besedami, da je ta še en odličen primer predanosti študentov in pedagogov na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje, da bi v družbi spodbudili in uveljavili trajnostno delovanje. Ta njihova misija prodira tudi v mednarodni prostor, saj so med drugim avtorji koncepta »Misliti pogoje našega časa«, s katerim se Slovenija predstavlja na letošnjem Milanskem trienalu.

Na linku Papiro-logía – Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju je  na ogled publikacija, ki je, tako kot tiskovine za razstavo, natisnjena na papirju, izdelanem iz tujerodnih invazivnih rastlin (akacije in japonskega dresnika). Papir je razvil, proizvedel in poklonil Inštitut za celulozo in papir Ljubljana. Ta je v okviru partnerstva nudil študentom tudi strokovno podporo pri razvoju izdelkov. Prav tako DS-Smith, vodilno evropsko embalažno podjetje, ki je zagotovilo znanje in material za razstavljene izdelke ter jih tudi izdelalo.

Publikacija bo v tiskani verziji dostopna tudi v enotah Mestne knjižnice Ljubljana in Narodni univerzitetni knjižnici. V njej so podrobno opisani procesi razvoja in nastanka vseh razstavljenih del skozi načela krožnega oblikovanja.

Več informacij: Tina Pezdirc Nograšek, tina.pezdirc@rralur.si in Urša Peršič, ursa.persic@rralur.si, tel: 01 306 19 21

Projekt sta finančno podprla Okvirni program Evropske unije Obzorje 2020 (H2020 WIDESPREAD-2-Teaming; #739574) ter investicijsko financiranje Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru projekta InnoRenew CoE