Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Ljubljansko mestno središče zavzela socialna podjetja

 • 30. 5. 2023

Stritarjeva ulica v Ljubljani se je pod okriljem projekta sPOINT prelevila v pravo tržnico edinstvenih izdelkov in zanimivih dejavnosti, ki jih nudijo slovenska socialna podjetja. Zbralo se jih je kar štirinajst, obiskali pa so jih tudi tuji študentje na Erasmus+ mladinski izmenjavi, ki se v tem času mudijo v Sloveniji na temo zelenega socialnega podjetništva.

 Na sejmu, ki je potekal v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), so imeli obiskovalci priložnost spoznati različna socialna podjetja ter izvedeti, s čim se ukvarjajo, dogodek pa je popestril tudi bogat animacijski program.

Na stojnici Zavoda Aktivna starost je potekalo svetovanje kineziologa, Simbioza Genesis je starejšim nudila tečaj za nadgradnjo znanja uporabe pametnega telefona, za otroke je poskrbel Zavod 4Lune z interaktivno lutkovno predstavo ter risanjem z ilustratorko. Dobro obiskani sta bili tudi stojnici Društva Verjamem vate, kjer so ponujali unikatne izdelke iz jeansa, ter Fundacije Vincenca Drakslerja, kjer na inovativen način restavrirajo staro pohištvo. Poleg tega so bili na voljo tudi izdelki iz Sončka in Zaposlitvenega centra Korak. Predstavila so se še druga zanimiva socialna podjetja: Inštitut za zaščito otrok Lunina Vila, kjer so zbirali sredstva za brezplačno psihosocialno obravnavo otrok, Zavod Brez ovir, Jezikovna zadruga Soglasnik, Center Celostne oskrbe, GOGS, BiT Planota in Kreativna zadruga.

Udeležence je nagovoril Rok Šimenc, direktor BSC Kranj kot vodilni partner projekta sPOINT in poudaril pomembnost povezovanja ter predvsem podporo, ki jo projekt nudi socialnim podjetjem pri njihovi promociji in prepoznavnosti. Sejem je obiskal tudi dr. Jernej Štromajer, odgovoren za področje socialne ekonomije na Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem ter izrazil zadovoljstvo nad tako velikim številom sodelujočih, ki so se odločili, da so del socialne ekonomije in s svojimi aktivnostmi naslavljajo različne družbene izzive. Ob koncu se je mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR zahvalila vsem sodelujočim in soorganizatorjem – Javnemu zavodu Cene Štupar za organizacijsko podporo, sekretariatu Kohezijske regije Zahodna Slovenija, ki se je sejmu pridružil s projektom Youthopia, vsem štirim razvojnim regijam, ki so sodelovale v projektu, ter seveda Mestni občini Ljubljana za njeno gostoljubje. Stojnice s socialnimi podjetji je tako obiskal tudi župan Zoran Janković ter s spodbudnimi besedami pospremil vse tam prisotne.