Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Le skupaj lahko resnično soustvarjamo prihodnost – SmartMOVE v Celju združil predstavnike gospodarstva in javnega sektorja

 • 15. 9. 2023
Sodelovanje in partnerstva so ključna pri doseganju trajnostnih ciljev, saj teh nihče ne more doseči sam. Partnerstva pripomorejo k reševanju kompleksnih trajnostnih, medsektorskih izzivov ter inoviranju. Hkrati pa omogočajo povezovanje različnih perspektiv, izmenjavo idej, deljenje bremen, sooblikovanje novih standardov, spodbud in zakonodaje ter doseganje rezultatov, ki bi jih posamezne strani samostojno težje dosegle.
Samo skupaj močnejši. Partnerstvo in sodelovanje sta ključna za doseganje ciljev trajnosti in zelenega prehoda, so se strinjali sogovorniki na tradicionalnem letnem srečanju članov CER z naslovom »Moč sodelovanja in partnerstev: Soustvarjanje prihodnosti«. Dogodka so se v Petrovčah udeležili predstavniki številnih gospodarskih sektorjev, javne uprave in organizacij, osrednji del dogajanja je predstavljala okrogla miza.
Župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, je izrazito naklonjen sodelovanju in meni, da so združevanja občin, gospodarstva, stroke in znanosti odličen način za doseganje konkretnih trajnostnih rešitev. »Prepričan sem, da skupaj lahko dosežemo več, zato so strateška partnerstva bistvenega pomena,« je povedal v svojem začetnem nagovoru.
Direktor družbe Mik Celje, Franci Pliberšek, se podaja na pot sodelovanja z ustanovitvijo Inštituta dr. Petra Novaka in novega Razvojnega centra MIK. Slednji bo namenjen mladim podjetjem in startupom, katerim bodo pomagali z mentorstvom in sodobno robotizirano proizvodnjo. »Gre za povezovanje podjetništva, znanstvenikov in stroke, da skupaj naredimo nekaj za zeleni prehod,« dodatno priložnost pa vidi še v sodelovanju z deležniki v dobavni verigi ter dodal: »Z dobavitelji neprestano iščemo skupne rešitve za znižanje ogljičnega odtisa in bolj kakovostno notranje bivalno okolje.«
V sodelovanju deležnikov vidi priložnost tudi Matjaž Polak, direktor SMC Knauf Insulation. Z deležniki sodelujejo na različne načine. Zgradili so demonstracijsko-izobraževalni center za trajnostno gradnjo, Knauf Insulation Experience center. Stavba, ki ima najvišje standarde kakovosti in trajnostne certifikate, služi povezovanju kupcev, zaposlenih in dobaviteljev. »V našem centru povezujemo različne strokovnjake in deležnike ter prenašamo znanje o trajnostni gradnji,« je dodal. V zadnjem času se dodatno posvečajo dobremu počutju zaposlenih in prav tako pa tudi sodelovanju z več kot 1500 dobavitelji za doseganje trajnostnih ciljev.
Danijel Vuk iz podjetja Termo Shop je naslovil pomen partnerstev, ki so po njegovem mnenju ključna za proticiklično poslovanje. Prepričan je, da so dobra partnerstva, ustvarjena v času konjukture, tista, ki bodo podjetjem izrazito pomagala pri reševanju izzivov. Na koncu je izpostavil, »da je v prvi vrsti najprej treba biti dober partner svojim zaposlenim in kupcem, šele nato si lahko dober partner ostalim deležnikom v procesu.«
Klemen Gostič, predstavnik Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije RRA LUR meni, da je sodelovanje z različnimi deležniki zapisano v njihovem osnovnem delovanju. Izpostavil je, da »je treba krepiti mednarodna sodelovanja in z njimi omogočiti, da Slovenija pride do novih izkušenj.« S spremljanjem globalnih trendov želijo zagotoviti, da bodo rešitve v slovenskem prostoru sprejete na podlagi najnovejših svetovnih smernic.
»Letošnje poplave so nas naučile, da bomo morali spremeniti razmišljanje, prenehati slepo slediti določenim trendom in se začeti ukvarjati z odpornostjo. Naj bo to zaščita in reševanje, način gradnje ali diverzifikacija pridobivanja energije – znati bomo morali reagirati v različnih scenarijih in tu vidim priložnost za sodelovanje, saj lahko le tako naslovimo sodobne podnebne in okoljske izzive sodobnega časa,« je za zaključek strnil misli župan Celja, Matija Kovač.
Dogodek je bil organiziran v sklopu projekta SmartMOVE: Pametne rešitve za trajnostno mobilnost. Projekt SmartMOVE sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.609.166,79 EUR. Namen projekta je blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Številni člani so se odločili tudi za ponujeno možnost deljenega prevoza, s čimer smo skupaj doprinesli k znižanju ogljičnega odtisa dogodka.