Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Ukrepi občin LUR za zajezitev koronavirusa

 • 23. 3. 2020

Ukrepi koronavirus LURObčine Ljubljanske urbane regije (LUR) sprejemajo številne ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, seveda ob upoštevanju navodil Vlade RS in NIJZ. Da bodo rezultati čim boljši in učinkoviti objavljamo ukrepe in predloge ter predvsem dobre prakse za pomoč občankam in občanom, ki so jih sprejele in pripravile občine LUR.

Le s povezovanjem in usklajenim delovanjem lahko preprečimo širjenje strahu in ustvarjanja panike ter poskrbimo za najranljivejše skupine. Prepričani smo, da bomo tudi tokrat skupaj uspešno premagali izzive ter kmalu polno zaživeli v vseh danostih, ki nam jih regija ponuja.

Mestna občina Ljubljana redno objavlja ažurne informacije o ukrepih in aktivnosti. Vzpostavljen je tudi poseben sklop, kjer so objavljene vse novice, povezane s korono.

V Občini Borovnica je občinski štab Civilne zaščite sprejel ukrepe za enotno delovanje sistema  zagotavljanja nujne oskrbe tistim, ki za to ne morejo poskrbeti sami ali njihovi bližnji ter sprejel sklep, da se osnovna zaščitna oprema nemudoma razdeli tistim,  ki nudijo oskrbo in podporo najbolj ogroženim skupinam prebivalstva.

Občina Brezovica informira o številnih samozaščitnih ukrepih ter redno objavlja vse vladne predloge in ukrepe ter objavlja seznam lokalnih ponudnikov prehrambnih izdelkov, ki so stacionirani v občini ali v njeni bližnji okolici, s potrebnimi kontaktnimi podatki.

Občina Dobrepolje na spletni strani objavlja splošne informacije in ukrepe, kot so nov delovni čas patronažne in zdravstvene nege, obratovanje trgovin, pošte.

V Občini Dobrova – Polhov Gradec med drugim pozivajo k doslednemu upoštevanju ukrepov glede omejitev druženja na javnih površinah, obveščajo o informacijski varnosti  času koronavirusa in možnostih psihosocialne podpore

Občina Dol pri Ljubljani obvešča, da je do nadaljnjega zaprta Kmetijska zadruga Dol, preklicana je tudi prodaja mesečnih vozovnic prevoznika Arriva. Žarek upanja, pomoč in nega domu pa obvešča vse občane, da svoje storitve opravljajo nemoteno.

Iz Občine Domžale sporočajo, da bodo povezali kupce in ponudnike lokalno pridelane domače hrane, da bo še vedno omogočena oskrba s pridelki kmetij, saj to trenutni nujni ukrepi dovoljujejo. Prav tako redno objavljajo vse ključne informacije o koronavirusu.

Občina Grosuplje, z željo po čim boljši informiranosti javnosti, vsa obvestila povezana s koronavirusom objavlja na enem mestu. Za ažurno prejemanje informacij omogočajo tudi prijavo na e-obvestila občine (sms sporočila in e-pošta).

Občina Horjul v občinskih spletnih novica dnevno objavlja vse aktualne informacije in ukrepe ter poziva občane k prijavi na e-novice preko katerih bodo ažurno obveščeni o dogajanju.

Štab Civilne zaščite Občine Ig skladno z objavljenimi navodili države, redno obvešča o ukrepih v  občini, objavljene so informacije o delovanju zdravstvene ambulante, skrajšanemu času delovanja Lekarne Ig in ostale pomembne informacije, ki se lahko še spreminjajo, zato pozivajo k dnevnemu spremljanju.

Občina Ivančna Gorica je objavila poziv k prostovoljstvu za zagotavljanje pomoči ljudem v stiski v času epidemije koronavirusa. Vsa gospodinjstva v občini pa so v nabiralnike prejela posebno izdajo občinskega glasila Klasje, ki je prvenstveno namenjeno ozaveščanju in preprečevanju širjenja virusa.

Župan Občine Kamnik v svojem nagovoru občankam in občanom sporoča, da b teh težkih časih skupaj z Občinskim štabom Civilne zaščite delajo vse, kar je potrebno za ohranitev zdravja. Prav tako poudarja, da bodo starejši, ki so v stiski ali oboleli in nimajo nikogar, ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine, prejeli pomoč.

Občina Komenda redno objavlja vse ključne informacije, med drugimi tudi navodila in priporočila za potek pogrebnih slovesnosti v času razglašene epidemije.

V Občini Litija obveščajo, da prodaja pridelkov in izdelkov na kmetijah ostaja nemotena, zato skladno s priporočili MKGP pozivajo vse zainteresirane deležnike, da svojo ponudbo predstavijo na spletni strani »Kupujmo domače«

V Občini Log Dragomer pozivajo vse obiskovalce spletne strani, da informacije delijo tudi z občani, ki nimajo dostopa do interneta. Župan pa v svojem nagovoru spodbuja občanke in občane, da so v času izrednih razmer solidarni in pomagajo drug drugemu.

Občina Logatec obvešča, da so do nadaljnjega odpovedani tudi prevozi v okviru projekta PROSTOFER. Za občane, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja in se ne morejo sami oskrbovati, prek pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev bo organizirana preskrba z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili.

Občina Lukovica v želji po boljšem informiranju javnosti in občanov, vsa obvestila povezana s koronavirusom objavlja na enem mestu. Vse, ki želijo prejemati urgentna obvestila in SMS pozivajo, da se naročijo na e-obveščanje.

V Občini Medvode redno obveščajo o delovanju javnih služb in drugih organizacij v času koronavirusa. Zavod Comett storitev pomoč na domu še vedno izvaja, pri čemer na svojce, ki v teh dneh ostajajo doma, apelirajo, da razmislijo katera pomoč je v tem času nujno potrebna, in nenujno oskrbo odpovejo.

Občina Mengeš in Civilna zaščita občine Mengeš pozivata vse prostovoljce, ki bi lahko nudili pomoč v Domu počitka Mengeš. Vse spremembe in ukrepe pa prav tako ažurno objavljajo na spletni strani.

Župan Občine Moravče občanke in občane poziva, k solidarnosti in obenem k varovanju svojega zdravja ter sporoča, da s štabom Civilne zaščite in občinsko upravo vsak dan redno spremljajo razmere in ustrezno ukrepajo.

V Občini Škofljica dnevno skrbijo za aktivacijo prostovoljcev, ki pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin ali družin v karanteni. Za vse otroke, do vključno 5. razreda, ki potrebujejo varstvo na domu je to zagotovljeno.

Občina Šmartno pri Litiji je objavila spremenjen urnik dela zdravstvenega doma ter obvestilo Doma Tisje glede dostave hrane na dom, ki jo bodo dostavljali le tistim spre, ki storitev zelo nujno potrebujejo.

Občina Trzin je objavila usmeritve za podjetja, ki niso med upravičenci za prejem zaščitnih sredstev. Za nujno oskrbo starejših, ogroženih in oseb v karanteni bodo poskrbeli s pomočjo prostovoljcev ter Civilne zaščite Občine Trzin. Dostava bo zagotovljena na način, da bo čim manj stika med izvajalcem pomoči in oskrbovano osebo.

Župan Občine Velike Lašče sporoča, da so se skupaj s štabom Civilne zaščite dogovorili za ukrepe, ki so v pristojnosti občine in župana, ostali ukrepi pa se izvajajo v skladu s predpisi Vlade RS. V prihajajočem lokalnem glasilu Trobla pa bo objavljenih tudi nekaj dodatnih ukrepov s področja osebne biovarnosti.

V Občini Vodice bodo vsem ponudnikom na vrata in tla na razdaljo treh metrov nalepili opozorilo / priporočilo za upoštevanje varnostne razdalje.  Prav tako pozivajo k prodaji in nakupu lokalnih kmetijskih pridelkov in izdelkov, ki bo sedaj potekala le na kmetijah.

Tudi Občina Vrhnika objavlja vse preventivne ukrepe in nasvete na svoji spletni strani.

Koristne povezave:

ŽIVLJENJE V REGIJI

NIJZ – Ključne informacije o koronavirusu SARS-CoV-2 (COVID-19)

Navodilo glede ravnanja z gospodinjskimi odpadki bolnikov, ki kažejo znake bolezni COVID-19

Spletna stran za nakup domačih pridelkov in predelkov

Kratka animacija, ki otroku pojasni, kaj je virus COVID-19 in ga seznani s preventivnimi ukrepi

GOSPODARSTVO

Enotna informacijska točka ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva COVID-19

Najpogostejša vprašanja glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada za omilitev posledic koronavirusa

Informacija MGRT upravičencem glede prilagoditev izvajanja kohezijskih projektov