Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

RRA LUR aktivna na letni konferenci Regional Studies Association

 • 19. 6. 2023

V Ljubljani je med 14. in 17. junijem potekala letna konferenca Regionalnega združenja »Regional Studies Association«, ki velja za največje srečanje za izmenjavo znanja in mreženje na področju regionalnega razvoja v mednarodnem kontekstu. Konferenca je bila organizirana v partnerstvu z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije, na njej pa je aktivno sodelovala tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Štiridnevna konferenca je združila akademike in oblikovalce politik, ki so si izmenjali svoje poglede in rezultate raziskav s področij regionalnih študij in znanosti, regionalnega in gospodarskega razvoja, politike in načrtovanja. Konferenca je vsebovala več kot 500 predstavitev, odmevne plenarne govornike, številne strokovne seje, delavnice, srečanja za mreženje ter študijske ture.

Otvoritvenega dela konference se je udeležil Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, ki poudaril zavezanost Slovenije k sladnemu regionalnemu razvoju. Po njegovih besedah na to nedvomno kaže odločitev aktualne vlade, da pod eno streho združi evropsko kohezijsko politiko in regionalni razvoj. Takšno združitev pa je zagovarjal že pred prevzemom mandata, saj kohezijska politika in regionalni razvoj zasledujeta iste cilje: zmanjšanje ekonomskih in socialnih razlik med regijami.

Udeležence je v imenu Razvojnega sveta Zahodne Slovenije pozdravila tudi predsednica Sveta in direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar. V svojem nagovoru je izpostavila zavedanje o pomembnosti stalnega raziskovanja in razpravljanja o različnih politikah in strategijah načrtovanja, ki so pogoj za uspešen trajnostni razvoj regij, predvsem zaradi izzivov kot so podnebne spremembe, urbanizacija območij, staranje prebivalstva in globalizacija. Regije bodo morale preoblikovati svojo infrastrukturo, gospodarstva in socialne sisteme, da bodo (p)ostale trajnostne in odporne na vse te globalne izzive, je poudarila.

RRA LUR je izvedla še dva študijska obiska, in sicer so se udeleženci seznanili z razvojem trajnostne mobilnosti mesta Ljubljana in celotne Ljubljanske urbane regije. Vse od načrtovanja ureditev peš con v mestnem središču do novih storitev kot so Kavalir, BicikeLJ, Avant2Go ter na regionalnem nivoju z načrti izgradnje kolesarskih stez z namenom dnevne mobilnosti in sistema P+R, ki je namenjen predvsem dnevnim migrantom, ki v Ljubljano prihajajo na delo z drugih občin.

Obiskali so tudi Knjižnico REČI v Savskem naselju, ki je nastala s podporo Regionalnega centra kreativne ekonomije in Mestne občine Ljubljana, v sodelovanju z društvom Prostorož.  Knjižnica REČI, posebna knjižnica, kjer si lahko njeni člani namesto knjig izposojajo razne uporabne predmete (orodja, športno opremo, igrače, gospodinjske pripomočke ipd.) je nastala v želji po oblikovanju nove storitve za prebivalce soseske Savsko naselje, pa tudi ostale meščane Ljubljane, obenem pa je bil to korak k revitalizaciji zapuščenih prostorov. Ideja se še danes uspešno širi tudi na druge lokacije v Ljubljani in občine v Sloveniji.