Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Promocija koncepta trojne spirale za iskanje povezav turizma in trajnostne mobilnosti

 • 19. 4. 2021

V četrtek, 15. aprila 2021, je potekal drugi webinar projekta SUSTOURISMO. Projekt proučuje povezovanje turističnih in prevoznih storitev za trajnostno turistično ponudbo. Njegov cilj je povezati ključne deležnike turistične panoge in javnega prevoza za trajnostno ozaveščanja turistov in zmanjšanje ogljičnega odtisa turizma.

Dvourni webinar Promocija koncepta trojne spirale za iskanje povezav turizma in trajnostne mobilnosti se je osredotočil na rezultate spodbujanja trajnostne mobilnosti v turizmu, ki jih prinese sodelovanje raziskovalcev z institucionalnimi in gospodarskimi deležniki. Cilj dogodka je bil določiti dodano vrednost uporabe koncepta trojne spirale ali vijačnice za trajnostni turizem, poudariti pomen znanstvenih raziskav za informirano odločanje in prepoznati najbolj učinkovite participativne pristope.

V prvem delu dogodka so organizatorji predstavili kaj model trojne spirale sploh je, mednarodni raziskovalni inštitut EURAC Research, s sedežem v severni Italiji pa je predstavil primere uporabe tega modela v okviru Intrreg projektov na primeru razvoja kolesarskega turizma. V nadaljevanju je nato inštitut EURAC prikazal svoje delo v okviru Mednarodne mreže za razvoj trajnostnega turizma (International Network of Sustainable Tourism Observatories – INSTO) in delo Observatorija za trajnostni turizem Severne Tirolske. Observatorij je Inštitut EURAC razvil v letu 2018 za stalno spremljanje, ocenjevanje in komuniciranje turističnega razvoja Južne Tirolske in njegovih vplivih. Nadaljnje so predstavili tudi dva projekta, ki sta primer dobre prakse sprejemanja institucionalnih odločitev na podlagi potrjenih znanstvenih dognanj, in sicer Pohodniške poti in uporaba GIS-ov za monitoring ter Kazalniki v tehničnih vidikih upravljanja podatkov.

Sledil je vodilni partner projekta SUSTORUSIMO Helenistični center za razvoj in tehnologijo iz Grčije (HIT CERTH), ki je predstavil svoje izkušnje pri vzpostavljanju učinkovitega in dobro delujočega partnerstva na področju turizma in mobilnosti. Mednarodno priznana institucija za preučevanje urbanega transporta in trajnostne mobilnosti se je namreč povezala s Solunsko turistično organizacijo in sklenila uraden dogovor za uporabo rezultatov projekta SUSTOURISMO v praksi. Turistom, ki bodo obiskali Solun bo tako na voljo SUSTOURISMO aplikacija, ki uporabniku nudi vse informacije na enem mestu, razvili pa bodo tudi turistično kartico za širšo turistično območje mesta Solun.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRALUR) je predstavila regionalno ureditev in pristojnosti ter pripravo ter pomembnih razvojnih dokumentov s področja trajnostne mobilnosti zadnjih let, Strokovnih podlag za promet, Strokovnih podlag za plovnost reke Ljubljanice in Celostne prometne strategije Ljubljanske urbane regije. Vsi našteti dokumenti so dober primer uspešnega povezovanja institucionalne in raziskovalne ravni za trajnosten razvoj regionalne mobilnosti.

Dogodek se je sklenil z debato vseh udeležencev o pomembnosti sodelovanja znanstvenih institucij z odločevalci na lokalni, regionalni in državni ravni v povezavi z gospodarstvom in vabilom organizatorja k udeležbi na 3. webinarju, ki se bo organiziran jeseni 2021.

Še naprej ste lepo vabljeni k spremljanju novic o dosežkih projekta SUSTORUSIMO na spletni stran RRA LUR.

Dogodek je bil organiziran s finančno pomočjo Evropske unije. Za vsebino dogodka je odgovorna izključno RRA LUR in pod nobenimi pogoji ne odraža stališča Evropske unije in/ali organov programa ADRION.