Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Partnerji projekta ECOLE v Ljubljani uspešno zasnovali nove korake za vpeljavo krožnih principov v 10 industrijskih conah v Evropi

 • 7. 7. 2023

Dne 4. in 5. julija 2023 je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije v Ljubljani v sklopu prvega mednarodnega partnerskega srečanja projekta “ECOLE: Mreža eko industrijskih con za krepitev pametnega in krožnega gospodarstva v alpskih regijah” gostila 25 udeležencev iz petih držav alpskega prostora. Obisk je minil v nizu predstavitev, delavnic in aktivnosti, ki so partnerjem omogočile, da soočijo mnenja ter izmenjujejo izkušnje in znanja s končnim ciljem ustvarjanja vidnega napredka v desetih industrijskih parkih/ conah v smeri krožnosti. 

Prvi dan je bil v celoti posvečen intenzivnemu delu na aktualnih dimenzijah projekta s poudarkom na predstavitvi pilotnih aktivnosti, ki jih nameravajo partnerji izvesti v desetih izbranih industrijskih conah (parkih) v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji in Sloveniji. Aktivnosti obsegajo vse od ustanavljanja asociacij predstavnikov podjetij za strateško trajnostno upravljanje industrijskih parkov preko oblikovanja platforme za popis odpadkov, ki lahko za drugo podjetje v coni ali širše predstavljajo vhodno surovino pa do vzpostavljanja različnih industrijskih simbioz med podjetji znotraj posameznega parka, npr. s tehnologijo uporabe odpadne toplote. Glede na zastavljene pilotne aktivnosti smo ustanovili dva različna “strokovna laboratorija“, znotraj katerih bomo intenzivneje sodelovali na:

 • s proizvodnjo energije povezanih naprednih tehnologijah ali
 • na procesih, ki vključujejo različne deležnike za ustvarjanje bolj krožnih dobavnih verig in verig vrednosti.

Podrobneje smo opredelili tudi naloge t.i. sistemsko razmišljujočih skupnosti, v katere povezujemo različne deležnike za lažje doseganje vpeljave izbranih krožnih procesov.

Drugi dan srečanja smo v organizaciji RRA LUR obiskali gospodarsko cono Zalog, v kateri deluje podjetje Koto d.o.o., ki predstavlja napredno trajnostno usmerjeno podjetje za predelavo odpadkov in se s sloganom »Za čisto in varno prihodnost« zavezuje k zasledovanju najvišjih okoljskih in veterinarskih zahtev na vseh področjih svojega delovanja. Izjemno zanimiv obisk tovarne ob strokovni spremljavi izkušenega tehnologa je s prikazom številnih tehnologij krožnega gospodarstva omogočil poglobljeno razumevanje postopkov in prednosti proizvodnje bioplina in proizvodnje zelene električne energije, uporabe odpadne toplote ter uporabe tehnologij za čiščenje odpadne vode in odpadnega zraka in drugih. Pripravili so tudi prezentacijo o že izvedenih inovativnih razvojnih projektih kot je raziskovanje tehnologij, povezanih z algami (za čiščenje slanih voda in izboljšanje kakovosti tal) ter potenciale proizvodnje biometana in tehnologije žuželk. V sklopu projekta na pobudo RRA LUR snujejo sodelovanje z VO-KA Snaga Ljubljana, v okviru katerega bi lahko preverili možnost vzpostavitve oskrbovalne verige zbiranja odpadnih olj iz gospodinjstev bližnje četrtne skupnosti, ki bi ga podjetje nato lahko uporabilo za proizvodnjo bio goriva.

Obisk smo nadaljevali v Škofji Loki, kjer nas je drugi slovenski projektni partner, Razvojna agencija Sora, najprej na trajnostni način pospremil skozi Industrijsko cono Trata – s kolesi iz sistema izposoje eKOLOka. Nato so predstavili svojo načrtovano projektno aktivnost analize odpadne toplote v industrijskih conah Škofjeloškega območja (Škofja Loka, Železniki, Žiri in Gorenja vas-Poljane). Z zunanjimi strokovnjaki bodo zbrali podatke o potencialu odpadne toplote v industriji, identificirali potencialne uporabnike in načine uporabe ter predlagali korake za zmanjšanje izpusta toplote v ozračje. Anton Merc iz Lokalne energetske agencije Gorenjske nam je predstavil, kako se analiz in energetskega knjigovodstva lotevajo pri njih, Andrej Godec iz podjetja Knauf Insulation pa je s spletnim vklopom predstavil dobro prakso izkoriščanja odpadne toplote, ki jo za ogrevanje poslovnih prostorov pozimi uporabljajo v omenjenem podjetju.

Projekt ECOLE želi industrijskim parkom, ki se soočajo z negativno podobo onesnaževalcev in naraščajočimi stroški energije pomagati pri prehodu na krožno in z viri gospodarno industrijo v alpskem prostoru. Partnerstvo projekta je strokovno izjemno podkovano, obiski pa pomembno krepijo socialne vezi in povečujejo učinkovitost sodelovanja. Naslednje srečanje se bo odvijalo v mesecu novembru v Avstriji s predstavitvijo industrijskega parka W.E.I.Z.