Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Dobre prakse krožnega gospodarstva v Avstriji

 • 12. 12. 2023

Dobre prakse krožnega gospodarstva smo kot partner projekta ECOLE tokrat spoznavali v avstrijskem delu Štajerske. Skupaj s partnerji iz še štirih držav alpskega prostora – Italije, Avstrije, Nemčije in Francije smo se 4. in 5. decembra 2023 sestali v Inovacijskem centru Weiz in v sklopu intenzivnega delovnega srečanja obiskali tudi tamkajšnje industrijsko območje Preding-Süd, ki zaradi učinkovitega upravljanja deluje kot povezana celota in izkazuje zavidljive prakse gospodarnega ravnanja z viri. 

V sklopu projekta ECOLE si partnerji prizadevamo pospešiti prehod industrijskih parkov na območju alpskega prostora na krožno in z viri gospodarno ekonomijo. S tem si želimo izboljšati podobo industrijskih parkov (con), ki pregovorno veljajo kot veliki onesnaževalci, hkrati pa prispevati k boljšemu soočanju podjetij z naraščajočimi stroški energije.

V kraju Weiz, ki je od Gradca oddaljen le streljaj, šteje 12.000 prebivalcev in ima dobro razvito industrijo, je projektne partnerje Ecole uvodoma nagovoril župan mesta Erwin Eggenreich in poudaril izjemno dobro sodelovanje občine z industrijo ter upravljavcem območja Preding Süd, Innovationszentrum Weiz. Kot vodilna predstavnika te upravljavske službe sta Roman Neubauer in Stephan Pessl predstavila nekaj osnovnih strategij. Nova podjetja strateško gradijo blizu obstoječih prometnih povezav in predvsem povezav z javnim potniškim prometom, od investitorja pa zahtevajo namestitev fotovoltaike in zeleno streho, predvsem pa da obrat priključijo na okrožno daljinsko ogrevanje, ki ga občina 100% pridobiva iz biomase – 50 % investicije za priključitev krije občina, 50% pa investitor.

Za povečanje privlačnosti občine za investicije občina Weiz združuje moči s sosednjo občino St. Ruprecht. Skupaj nagovarjata podjetja za investicije na območju. Ko se podjetje odloči za izgradnjo objekta v eni od dveh občin, ta od podjetja v naslednjih letih dobi 70% davka, druga občina pa 30%. Na ta način skrbijo za razvoj celotne regije, saj tudi zaposleni ne živijo samo v eni občini. Pri prihodu novega podjetja poskrbijo za sodelovanje in lokalna partnerstva, da se podjetje čimbolj in čim hitreje integrira v lokalno okolje.

Zanimivost v občini Weiz je tudi, da celotno delovno silo za odvoz smeti, vzdrževanje vrtov in okolice, oskrbo z vodo, zimsko službo, popravila, dela na cestah, odvoz kosovnih odpadkov ipd., na drugi strani pa tudi za gozdarska dela, vzdrževanje pokopališč, montažna in demontažna dela na prireditvah, urejanje parkirišč in podobno, zaposlujejo na občini. Občina zaposluje nekaj več kot 90 oseb, ki skrbijo za urejenost mesta.

Sledil je zanimiv obisk čistilne naprave v občinski lasti, pri kateri mesta Weiz, Naas in Mortantsch uporabljajo najsodobnejši 3-stopenjski postopek čiščenja odpadnih vod. Tu se zbirata tako kanalizacija kot deževnica, ki ju čistijo najprej z mehanskim postopkom, da odstranijo blato, nato pa še z biološkim postopkom, da do konca očistijo vodo. Blato gre naprej v zbirnike za predelavo v bio gorivo, vodo pa uporabijo tri podjetja v neposredni bližini za ogrevanje s toplotno črpalko. Podjetja so bila namensko zgrajena poleg komunalnega centra z namenom uporabe odpadne vode za ogrevanje in hlajenje, predvsem podatkovnih serverjev. Eno izmed koristnikov je podjetje Energie Steiermark, v katerem so nazorno prikazali vzpostavljen sistem. Stalna temperatura vode skozi vse leto, ki se giblje od 10° do 20°, je neprecenljiva za učinkovito izrabo energije.

V okviru predstavitve najboljših praks smo na območju Preding-Süd spoznali impresivne pobude podjetja Craiss Logistik. Njihova zaveza k ogljični nevtralnosti do leta 2028 je očitna v njihovem novem logističnem centru, ki poudarja varčevanje z viri, okolju prijazno delovanje in energetsko učinkovito infrastrukturo. Uporabljajo tovornjake na elektriko, ki so trenutno trikrat dražji kot tisti na gorivo, vendar v podjetju verjamejo, da je treba s spremembami začeti pri sebi. Pozornost posvečajo tudi okolju prijaznim vsakodnevnim operacijam; na primer, uporabljena kartonska embalaža iz prihodov se ponovno uporablja in pošilja z biorazgradljivim trakom. Organski odpadki se kompostirajo na mestu, delavci pa uporabljajo pridobljeno zemljo za lastno vrtičkarstvo. V podjetju deluje tudi združenje, v katerega je vključenih 60 zaposlenih, ki se menjajo na dve leti, ti pa nekaj ur mesečno posvečajo razvoju idej na področju okoljevarstva in podjetniške kulture, ki jih nato tudi implementirajo.

Drugi dan je bil v celoti namenjen interaktivnim delavnicam za napredovanje v doseganju projektnih rezultatov, v celoti pa je bil obisk zelo produktiven in je ponudil odlično priložnost za boljše razumevanje industrijskih con naših partnerjev.