Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

V četrti skupini PONI LUR enajst bodočih podjetnic, med poslovnimi idejami predvsem storitve za dvig kakovosti življenja

 • 4. 3. 2022

Z mesecem februarjem je s podjetniškim usposabljanjem zaključila že četrta skupina projekta Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji (PONI LUR), ki so jo tokrat v celoti sestavljale bodoče podjetnice. Kar štiri ideje se nanašajo na hišne ljubljenčke, tri na približevanje posameznika sebi in naravi, razvite so storitve, kot so skupnostni prostor – kavarna z misijo, arhitekturno projektiranje in grafično oblikovanje ter pomoč in podpora skupnosti expat – osebam, ki so se v Slovenijo preselile zaradi službenih obveznosti in potrebujejo pomoč pri urejanju administrativnih in drugih zadev. Veliko pozornosti pa je deležen tudi nakit s tematiko LGBT.

Urška Kaplan stremi k temu, da bo v prihodnje odprla skupnostno kavarno z misijo pod imenom SkupKa. Gre za nov koncept kavarne, v kateri obiskovalec ni samo gost, temveč tudi ustvarjalec, ki jo s svojimi idejami, znanjem in veščinami soustvarja. V prvi fazi vzpostavlja hibrid med spletno kavarno in aktivnostmi v živo v Mladinski postaji Moste, kjer občasno izvaja različne programe.

Barbara Buh bo od aprila letos dalje delovala v okviru svojega podjetja DAR SPOZNANJA: osebno svetovanje, izobraževanje in storitve za osebnostno rast. Nudila bo varen in zaupen prostor odraslim, staršem, mladostnikom in osnovnošolskim otrokom, ki se srečujejo z izzivi v svojem življenju in pri tem potrebujejo podporo. Nudila jim bo svetovanje po SEEcode2change metodi, Energijsko aktivacijo, Access Bars terapijo in specialno-pedagoške storitve.

Hana Mihevc je s spoznavanjem in prakticiranjem različnih vadbenih in terapevtskih metod pridobila širino znanja, ki ga zdaj z veseljem prenaša na svoje stranke.  Dotik narave: masažni in vadbeni studio bo omogočal izvajanje vadb in masaž na prostem, bo poseben prostor, ki bo opominjal in učil kako negovati sebe in svojo vez z naravo.

Martina Vrankar je mlada slovenska arhitektka, ki se podaja na samostojno pot s svojim birojem Archi Wander, arhitekturno projektiranje in grafično oblikovanje. Verjame, da ima arhitektura s svojo sodobno zasnovo pomembno mesto v prihodnosti. Njena prednost je močan grafični in oblikovalski talent z občutkom za harmonijo v arhitekturi in oblikovanju.

Urša Dražič bo s svojo storitvijo Expat Life in Slovenia nudila pomoč in podporo v Sloveniji živečim tujcem. Poslovno idejo je razvila na podlagi lastne izkušnje življenja v tujini, ko bi ji zelo prav prišla pomoč pri urejanju številnih administrativnih zadev in drugih obveznosti. Nudila bo osebno svetovanje, spremljanje in tolmačenje ter pomoč pri urejanju uradnih postopkov, s čimer bo posamezniku in njegovi družini omogočila lažji in lepši prehod v novo okolje.

Niki Lužar so se ob vrnitvi na družinsko mini posestvo začele porajati ideje in koncepti, kako bi  ustvarila prostor za preživljanje časa v naravi, v iskanju miru in uživanju na svežem zraku. Tako je prišla na idejo o postavitvi lesenih nastanitvenih hišic v neokrnjeni naravi v vasi Lužarji, na pašniku, kjer bodo obiskovalci začutili mir, naravo in prostornost, za kar bo poskrbela tudi družba domačih konj.

Maša Rajh na trg vstopa z atraktivnim, kakovostnim, unikatnim in ročno izdelanim nakitom Noctula. S svojimi izdelki želi na eni strani pripomoči k večji vidnosti LGBT skupnosti, na drugi pa vsem ljubiteljicam lepega nakita ponuditi novo izbiro kakovostnega slovenskega nakita.

In za konec še nabor idej za popestritev življenja hišnih ljubljenčkov in njihovih lastnikov:

Manca Uljančič odpira salon za nego psov z imenom Dolgodlakar, ki bo temeljil na bolj osebnem pristopu tako do psa kot lastnika, saj bo ta v času celotne nege v salonu dobrodošel. Pri svojem delu izpostavlja, kako zelo pomembna je redna nega, saj pomanjkanje le te lahko privede celo do zdravstvenih zapletov.

Urša Markovič izdeluje unikatne igrače in modne dodatke za mačke in pse pod blagovno znamko CrazyCoolCat. Projekta se je lotila, ker na trgu dostopne igrače njenemu mucu Odinu niso nikoli dolgo zdržale ali pa preprosto niso bile zanimive. Da so igrače še toliko bolj zanimive, jih napolni z ekološko mačjo meto, ki jo vzgaja na domačem vrtu, poleg tega pa za vse kosmate modne navdušence ustvarja rutke in metuljčke za vsako priložnost. Trenutno njene izdelke najdete na platformi Etsy.

Pod blagovno znamko Chasing the Tale sta se razvili kar dve ideji. Eva Kastelic je oblikovala spominsko knjigo za pasje mladiče Chasing the Tale Journal – dnevnik, ki je namenjen lastnikom pasjih mladičev, ki lahko vanj beležijo prve korake, vzpone, padce in izkušnje ter si pišejo dnevnik prigod s svojimi kosmatinci, ki ostanejo v večnem spominu. Anja Troha pa Chasing the Tale online Akademijo za vzgojo in šolanje psov, ki je namenjena vsem lastnikom in ljubiteljem psov, ki potrebujejo usmeritve pri vzgoji ali ki si želijo povečati nabor veščin svojega hišnega ljubljenčka.

Podelitev certifikatov je tudi tokrat potekala v Mestni hiši, kjer je bodoče podjetnice sprejel župan Zoran Janković ter z zanimanjem prisluhnil njihovim predstavitvam. Ob tem je pohvalil prav vse novonastale storitve in produkte, ki so usmerjeni v posameznika in družbo z namenom dviga kakovosti življenja: »Vztrajajte na svoji poslovni poti, dopolnjujte in razvijajte svoje ideje ter ohranjajte osebni pristop. To je pot do uspeha« je povedal, udeleženkam pa predstavil tudi številne projekte mesta Ljubljana, v okviru katerih lahko še nadgradijo svoje poslovne ideje.

Certifikate za uspešno zaključeno štirimesečno usposabljanje je udeleženkam izročila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR, ki je poudarila, da so se odlično izkazale pri pripravi svojih poslovnih načrtov ter jim zaželela, da bodo uspešno stopile na novo poslovno pot, ki bo zagotovo polna izzivov, predvsem pa, da bodo uživale v svojem delu. Ob tem je poudarila, da so prav one ambasadorke projekta, ki še poteka in bo vse do konca leta 2023 ponudil priložnost za razvoj novih podjetniških idej še vsaj 33 posameznicam in posameznikom. Z mesecem aprilom se bo tako v projekt vključila že peta skupina, naslednji, šesti razpis pa bo objavljen v poletnih mesecih.