Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

RRA LUR sodelovala na World Design Talk – trajnostna mesta in skupnosti

 • 2. 7. 2019

World Design Talk 2019- trajnostna mesta in skupnostiV petek, 21. junija, je v Mestni hiši potekal World Design Talk na temo 11. trajnostno razvojnega cilja Združenih narodov: trajnostna mesta in skupnosti, na katerem je direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar predstavila delovanje agencije, ključne razvojne projekte in aktivnosti za doseganje trajnostnega razvoja regije.

Program so otvorili uvodni nagovori župana Zorana Jankovića, dekanje Fakultete za dizajn prof. Nade Rožmanec Matičič, rektorja Univerze na Primorskem  prof. dr. Dragana Marušiča in italijanskega ambasadorja, njegove ekscelence Paola Trichila. V nadaljevanju so zbrane nagovorili tudi predsednica World Design Organization (WDO) Luisa Bocchietto, predstavnica Ministrstva za ekonomski razvoj in tehnologijo Natalija Medica, predstavnica Ministrstva za okolje in Prostorsko planiranje dr. Darja Piciga, predsednik slovenske organizacije oblikovalcev Jurij Dobrila, predstavnik slovenskega združenja za družbeno odgovornost prof. dr. Rado Bohinc, mednarodni koordinator GIDE mreže Andy Milligan ter direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar. Kot častni govorci so se predstavili prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj na temo kako živeti znotraj omejitev našega planeta, prof. dr. Peter Lipar na temo kako doseči trajnostno mobilnost v Ljubljani, prof. dr. Nikolaj Torelli na temo okoljskih ugodnosti, ki jih nudijo drevesa v urbanem okolju in Zmago Novak na temo Mesto oblikovanja – oblikovanje v mestu. Program je v celoti povezovala prodekanja za mednarodno dejavnost in vodja hiše za dizajn, menedžment in inovacije, Manca Matičič Zver.

Uvodenemu delu je sledila okrogla miza, na kateri so se predstavili direktorji WDO, vodil pa jo je Steinar Mowatt Valade-Amland. Ključno vprašanje je bilo postavljanje novih okvirjev za raziskovanje resničnih potencialov oblikovanja. Predsednica WDO Luisa Bocchietto, izvoljeni predsednik WDO Srini Srinivasan, skrbnik WDO Gilles Rougon in preostali člani organizacije Alpay Er, Thomas Garvey, Hicham Lahlou, Martha Zarza, ki so bili prisotni v Mestni hiši, so razpravljali o iztočnicah, ki jih je uvodoma podal Valade-Amland in ki so izpraševale predvsem vlogo oblikovanja pri doseganju trajnostne prihodnosti. S svojim obiskom nas je počastil tudi generalni tajnik WDO Derome Bertrand.

Za konec je sledila še predstavitev rezultatov projekta ‘Flowing Spaces – City in Motion’, ki ga je skupaj s študenti predstavila koordinatorica mednarodne GIDE mreže, prof. Inge Kalan Lipar, ki je tudi celostno predstavila mednarodni projekt, ki vsakoletno poteka na drugo temo v drugi državi in pri katerem sodelujejo še druge akademije / fakultete iz Dundeeja (Škotska), Wuxi-ja (Kitajska), Madeire (Portugalska), Mechelena (Belgija), Magdenburga (Nemčija), Milana (Italija) in Lugana (Švica). V atriju mestne Hiše so slavnostno otvorili razstavo del vseh študentov, ki so sodelovali v zgoraj omenjenem projektu in ki je pripotovala naravnost iz Škotske.

Fotografije: Saša Radej