Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Ponovna zmaga ekipe CREA Ljubljana

 • 3. 11. 2016

CREA 2016 zmagovalna ekipa TAFRIzjemen uspeh – ponovna zmaga slovenske študentske start–up ekipe na mednarodni ravni

Mladi podjetni študenti iz Slovenije so tudi letos suvereno premagali mednarodno konkurenco. Ekipa TAFR je z avtonomnim robotom za vzdrževanje vinske trte zasedla prvo mesto na mednarodnem tekmovanju za najboljšo IKT poslovno idejo.

V Milanu se je konec oktobra 2016 odvil največji sejem na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij v Italiji »SMAU«, v okviru katerega je potekalo tekmovanje »CREA ICT Business Idea Contest«. Na njem se je predstavilo 14 najboljših start-up ekip iz sedmih držav. Slovenska ekipa TAFR, ki je svojo inovativno idejo nadgradila na poletni šoli CREA ‘Zelena prihodnost’, je prepričljivo zasedla prvo mesto.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) sta julija v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016 že drugič organizirali poletno šolo CREA, na kateri so udeleženci s pomočjo izkušenih mentorjev spoznali kreativne pristope pri načrtovanju storitev in produktov ter v interdisciplinarnih ekipah testirali in izpopolnjevali svoje poslovne ideje.

Poletne šole CREA so pod sloganom »Kreativnost in informacijske tehnologije za nove oblike podjetništva« potekale v sedmih partnerskih državah, poleg Slovenije še v Estoniji, Grčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem, udeležilo pa se jih je več kot 300 mladih nadobudnih študentov, bodočih podjetnikov. Mednarodnega tekmovanja »CREA ICT Business Idea Contest« so se udeležile zmagovalne ekipe vseh poletnih šol. Slovenijo sta tako zastopali skupina aMediMat z inovativnim obližem za zdravljenje kroničnih ran z matičnimi celicami ter skupina TAFR z robotom, ki se s pomočjo računalniškega vida samostojno premika po vinogradu, oceni stanje trt in po potrebi izvaja dognojevanje ter poskrbi za njihovo zaščito. Slednja je s svojo celostno predstavitvijo in inovativno idejo navdušila 14 člansko mednarodno komisijo v sestavi investitorjev in predstavnikov podpornih okolij. Prve tri ekipe so za nagrado prejele možnost inkubiranja v enem izmed treh evropskih inkubatorjev, in sicer milanskem PoliHub-u, Poslovnem inkubaturju Tallin in Crosspring inkubatorju na Nizozemskem.

Tudi letos je bil eden izmed osnovnih ciljev poletne šole CREA interdisciplinarno povezovanje znotraj start-up ekip, kar se je ponovno izkazalo kot prava usmeritev. Po besedah Janeza Cimermana, člana ekipe TAFR, je ravno to tudi pri njih bistveno pripomoglo k hitremu in uspešnemu razvoju ideje. »Na poletno šolo CREA smo prišli z izdelano idejo, ki se je izkazala za poslovno nedovršeno. S pomočjo mentorjev, novih članov ekipe z različnih področij in ostalih udeležencev smo drastično izboljšali naš prvotni poslovni model. Dobili smo tudi več motivacije in novih idej, ki jih bomo v naš prototip implementirali v najkrajšem možnem času.« je ob podelitvi izpostavil Cimerman.

Dogodka se je udeležila tudi mag. Tina Pezdirc Nograšek, vodja projekta na RRA LUR, ki je ob ponovni zmagi slovenske ekipe poudarila, da je uspeh v tako široki mednarodni konkurenci hkrati tudi potrditev, da je poletna šola CREA Ljubljana postregla s kvalitetnim programom, vrhunskimi mentorji in odlično organizacijo: »Slovenci smo ponovno dokazali, da znamo ustvarjati celovite formule za uspeh slovenskih start–up ekip na mednarodni ravni. Poletna šola CREA kot izobraževalno–eksperimentalna platforma predstavlja okolje, ki naslavlja nove izzive s področja razvoja zagonskih podjetij in njihovega izobraževanja ter v nadaljevanju omogoča integracijo novih pristopov v programe izobraževanja«.