Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Na spletnem zasedanju EURADE o dobrih praksah blažitev posledic COVID-19 na področju turizma

 • 23. 7. 2020

mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LURDirektorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar je kot govornica sodelovala na julijskem spletnem zasedanju evropskega združenja regionalnih razvojnih agencij (EURADA), ki je bil tokrat namenjen vplivu COVID-19 na turistični sektor.

Turizem je namreč eden izmed gospodarskih sektorjev, ki se sooča z najstrožjimi omejitvami, vezanimi na ukrepe za preprečevanje širjenja pandemije. Kakšne aktivnosti izvajajo posamezna mesta, regije in države z namenom blažitve posledic COVID-19 so predstavili različni predstavniki evropskih organizacij, predvsem z namenom prenosa dobrih praks v države Latinske Amerike.

Mag. Madjarjeva je predstavila tako ukrepe na nacionalnem, regionalnem kot lokalnem nivoju, posebno pozornost pa je namenila vladnemu svežnju ukrepov v v turizmu in gostinstvu, ki je med tistimi sektorji, ki jih je najbolj prizadela epidemija, in sicer: podaljšanje začasne nujne pomoči za turistična podjetja vse do konca leta 2020, podaljšanje državnega financiranja začasnih odsotnosti z dela, načrtuje se tudi ustanovitev sklada, ki bi dodeljeval nepovratna sredstva in ugodna posojila za financiranje tekočega poslovanja. Kot je povedala, prebivalci Slovenije že uporabljajo tako imenovane turistične bone, s katerimi lahko plačajo nastanitev ali nočitev z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji, od hotelov do planinskih domov ali kampov. Vlada pričakuje, da bo imel ta ukrep multiplikacijski učinek, saj naj bi prejemniki bonov na izbrani počitniški destinaciji poleg prenočitve uporabljali še druge storitve. Stroški tega ukrepa znašajo 345 milijonov evrov. Predstavila je tudi aktivnosti Slovenske turistične organizacije in Turizma Ljubljana, ki je popolnoma prilagodil program poslovnega turizma novim razmeram ter oblikoval nove turistične produkte, osredotočene na porabo turističnih bonov v Ljubljani in LUR.

Ob koncu je kot enega izmed izredno pomembnih ukrepov izpostavila ponovno upravičenost turizma in kulture do pridobivanja nepovratnih EU sredstev v obdobju 2021–2027, kar je izrednega pomena pri dolgoročni sanaciji poledic COVID-19.

Pedro Alvarez iz nacionalne agencije za gospodarski razvoj Malta Enterprise je izpostavil, da so na Malti prav tako uvedli bone za svoje državljane, za razliko od slovenskih, pa te lahko koristijo tudi za gostinske in kulturne storitve. Sotiris Nikolaropoulos, direktor Regionalnega razvojnega sklada Attica iz Grčije pa je še povedal, da se je njihova osredotočenost usmerila tudi k domačemu gostu in turizmu v manjših skupinah.

Vsi sodelujoči so se strinjali, da si želijo, da si turizem čim prej opomore, da pa je na prvem mestu še vedno zdravje in varnost prebivalcev in turistov, zato je sodelovanje z zdravstvenimi inštitucijami in predvsem upoštevanje njihovih priporočil obvezno.

Webinar je moderiral Estaban Pelayo, direktor EURADE.