Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Konferenca Zlati kamen v luči trajnostne mobilnosti

 • 13. 2. 2020

Zlati kamen 2020 - mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR11. februarja 2020 je v Ljubljani potekala konferenca Zlati kamen z naslovom »Občine, pripravljene na prihodnost«, v okviru katere je bil poseben poudarek na trajnostni mobilnosti, kot izredno pomembnem delu razvoja mest in občin. Konferenca je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, kjer si izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih ter dobrih praksah izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki gospodarstva kot tudi vladni predstavniki. O razvoju trajnostne mobilnosti na nivoju regije je spregovorila tudi mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR.

Udeležence je uvodoma nagovorila ministrica za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, mag. Alenka Bratušek, ki je poudarila, da je trajnostna mobilnost izjemno pomembna komponenta razvoja mest in regij. Pri tem se je treba osredotočiti na primerne ukrepe s katerimi se lahko omogoči razvoj mobilnosti, ki bo prijazen do pešcev, kolesarjev, uporabnikov javnega prevoza in drugih alternativnih oblik mobilnosti.

Občine morajo ukrepe načrtovati glede na svoje potrebe ter v njihovo pripravo vključiti širok krog ljudi, saj se le tako lahko zagotovi kakovost bivanja prebivalcev. Na drugi strani pa bi moral vsak posameznik razmisliti o drugačnih načinih prevoza, da bi zmanjšali število avtomobilov.

O dobri praksi razvoja trajnostne mobilnosti v regiji je na konferenci spregovorila tudi mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR, ki je predstavila celoten spekter aktivnosti za zagotovitev trajnostne mobilnosti v Ljubljanski urbani regiji, kjer ima izreden pomen povezovanje vseh 26 občin regije. Kot primer odlične prakse, ki potrjuje podane ugotovitve, je izpostavila proces priprave inovativnega strateškega dokumenta Celostna prometna strategija Ljubljanske urbane regije, ki temelji na petih stebrih, in sicer: hoji in kolesarjenju, javnem potniškem prometu, motornem prometu, tovornem prometu in logistiki ter celostnem prometnem načrtovanju. Velik potencial se je pokazal v kolesarjenju, P+R prestopnih središčih, hitrih pasovih za avtobuse, prizadevajo pa si tudi za posodobitev železniške infrastrukture, izgradnjo ljubljanskega železniškega vozlišča in povezavo do brniškega letališča.

Polona Demšar Mitrovič z direktorata za trajnostno mobilnost Ministrstva za infrastrukturo je povedala, da je Slovenija v vrhu EU po porabi sredstev za prevoz na gospodinjstvo – delež teh stroškov je takoj za stanovanjskimi in pred stroški za prehrano. Uporaba alternativnih pogonskih goriv in e-mobilnost sta sicer pomembni, nista pa dovolj – treba bo zmanjšati število avtomobilov na cestah, je dejala in dodala, da morajo posamezne občine ukrepe načrtovati glede na svoje razvojne prioritete.

Več o konferenci Zlati kamen in podelitvi priznanj: www.planetgv.si/zlati-kamen