Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

  • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
  • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
  • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
  • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
  • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
  • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
  • Esc Zapre pojavno okno / meni
  • Tab Premakne fokus na naslednji element
  • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
  • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
  • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje

Dnevi urbane mobilnosti 2020: Soustvarjanje trajnostne mobilnosti na regionalni ravni

  • 5. 10. 2020

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije je z dvema vabljenima predavateljema sodelovala na konferenci Dnevi urbane mobilnosti 2020, ki je v spletni obliki potekala od 29. septembra do 2. oktobra 2020. 

Letošnja konferenca je povezala dva vodilna dogodka s področja mobilnosti na ravni EU – CIVITAS Forum in Evropsko konferenco o celostnih prometnih strategijah. RRA LUR se je konference udeležila z vabljenim predavanjem na dveh sekcijah: »Vloga mest v TEN-T omrežju« in »Prometno načrtovanje na regionalni in metropolitanski ravni«

Dnevi urbane mobilnosti 2020 so z bogatim strokovnim znanjem in izmenjavo izkušenj ponudili idealno priložnost za digitalno mreženje, razpravo o ključnih vprašanjih, izmenjavo rešitev za nastajajoče prometne trende ter promocijo najnovejših dosežkov pri načrtovanju trajnostne urbane mobilnosti. Tema letošnje konference je bila “Brez-emisijska mobilnosti za vse”, naslov, ki v skladu s cilji evropskega Zelenega dogovora in temo evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal teden prej. Glede na izredne svetovne zdravstvene razmere so plenarna zasedanja združila ključne deležnike na področju trajnostne mobilnosti in prostorskega načrtovanja, ter hkrati izpostavila ključne vidike, povezane z načrtovanjem in inovacijami urbane mobilnosti v teh kriznih časih.

Plenarno zasedanje “Vloga mest v TEN-T omrežju” je obravnavalo razsežnost urbanega omrežja TEN-T in se osredotočilo na diskusijo, kako lahko krepitev urbanih vozlišč in inovacij poveča zmogljivost in trajnost evropskega prometnega sistema. Diskusija je ponudila prvo možnost predstavitve in izmenjave nekaterih predhodnih rezultatov ocene uredbe TEN-T ter razprave o izkušnjah, namenjenih izboljšanju mobilnosti okoli mestnih vozlišč TEN-T. Vodja diskusije Françoise Guaspare iz Île-de-France ter govorci Jean Louis Colson (GD MOVE, Evropska komisija), Marlene Damerau (Rupprecht Consult), Ulrike Shutz (Berlin-Brandenburg), Catrine Norrgard (Göteborg) in Matej Gojčič (RRA LUR) so bili v predstavitvah osredotočeni na potrebo po zmanjšanju prometnih zastojev in izboljšanju logistike znotraj vozlišč TEN-T in urbanih aglomeracij.

V okviru sekcije “Prometno načrtovanje na regionalnem in metropolitanskem nivoju” so Matilde Chinellato, (EUROCITIES), Václav Novotný (Inštitut za načrtovanje in razvoj iz Prage), Catarina Marcellino (metropolitansko območje Lizbone), Jonathan Marsh (Transport for Greater Manchester) in Klemen Gostič (RRA LUR) razpravljali o vedno vidnejši vlogi regionalnega prostorskega načrtovanja in razvoja trajnostne mobilnosti v metropolitanskih območjih. Metropolitanska območja v Evropi, ki so običajno prometna vozlišča evropskega in nacionalnega pomena, izstopajo po svoji ekonomski privlačnosti in posledično privabljajo obsežne tokove primestnega prometa. Tovrstne prometne zastoje je nato potrebno reševati z raznolikimi in večmodalnimi mestnimi prometnimi sistemi. Vsaka regija je predstavila svoj model načrtovanja ter upravljanja regionalne mobilnosti in predlagala pristope s katerimi lahko regionalne razvojne agencije še bolj okrepijo svoj pomen in vlogo v okviru trajnostnega načrtovanja mobilnosti tako na lokalni kot tudi na regionalni ravni.